Val van Lehman Brothers luidde tien jaar geleden de bankencrisis in

15 september 2008. Voor menig bankier brengt die datum slechte herinneringen boven. Die dag vroeg de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in de nasleep van de kredietcrisis het faillissement aan.
EPA 15 september 2008. Voor menig bankier brengt die datum slechte herinneringen boven. Die dag vroeg de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in de nasleep van de kredietcrisis het faillissement aan.
15 september 2008. Voor menig bankier brengt die datum slechte herinneringen boven. Die dag vroeg de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in de nasleep van de kredietcrisis het faillissement aan. Wat volgde was een turbulente periode waarin verschillende banken wereldwijd de jaren nadien over de kop gingen. 

In België moesten de meeste grootbanken bij de overheid aankloppen voor steun. Fortis Bank België werd zelfs verkocht aan BNP Paribas en de Belgische bankactiviteiten van Dexia werden genationaliseerd.

De kiem van de problemen lag in de Verenigde Staten, waar in 2007 de kredietcrisis was uitgebroken. Een afkoeling van de Amerikaanse huizenmarkt en toenemende wanbetalingen deden de vastgoedbubbel barsten en zorgden voor een crisis in de financiële wereld.

Bankrun

Het probleem zat hem bij de zogenaamde 'subprimes' of leningen die op grote schaal toegekend waren aan mensen die eigenlijk geen lening konden dragen. Die subprimes waren bovendien vaak herverpakt in ingewikkelde financiële producten die de banken onderling verhandelden, maar die onverkoopbaar werden toen de vastgoedcrisis uitbrak.

Een ander teken aan de wand was er in 2007 reeds in het Verenigd Koninkrijk. Door de kredietcrisis moest de bank Northern Rock bij de Britse centrale bank aankloppen voor steun. Het nieuws zorgde voor een 'bankrun', met lange rijen Britten die hun geld wilden weghalen bij hun bankkantoor. Uiteindelijk nationaliseerde Downing Street de bank.

Europese schuldencrisis

Eind 2008 ging de bankencrisis over in een algemene economische crisis. Eind 2009 kwam daar nog de schuldencrisis in Europa bij, met Griekenland als grootste exponent.

In eigen land was Fortis eind september 2008 de eerste die in de problemen kwam. Finaal kwam het tot een deal tussen de federale regering en de Franse grootbank BNP Paribas. Die nam drie kwart van de Belgische banktak over en het beursgenoteerde Fortis vervelde tot een zuivere verzekeraar, het huidige Ageas.
Snel na Fortis volgde Dexia, met een eerste redding door de overheden. Dat bleek eind 2011 niet voldoende en de Belgische banktak werd genationaliseerd, nu Belfius. De resterende activa bleven in "bad bank" Dexia, waarvoor de ontmanteling werd opgestart. Nog een jaar later volgde een herkapitalisering van Dexia.

Ook KBC werd, in verschillende etappes, gestut. De Vlaamse en de federale regering schoten te hulp. Eind 2015 is alle steun terugbetaald en de bank-verzekeraar bleef op eigen poten staan. 

En dan was er nog verzekeraar Ethias. Die kreeg eind 2008 1,5 miljard euro hulp van de federale overheid en van Vlaanderen en Wallonië.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  Een bankencrisis die de EU burger veel belastinggeld heeft gekost veroorzaakt door de VS banken die nog altijd torenhoge schulden hebben

 • oswald billiet

  Eigenlijk begon die crisis in België in 1988 met een doosje pralines dat werd afgegeven in de zetel van de Generale. Benedetti wou het Belgisch kroonjuweel overnemen, dit mislukte maar sedertdien is het met de banken nooit meer goed gegaan in dit land.

 • Jo Van Caenegem

  En zeggen dat dit louter een héél eenvoudige wiskunde oefening is, die gaat over iets waarover je overeenkomt of niet overeenkomt...

 • Jan Harmsen

  Raar is en blijft dan geen enkele bankier in Europa is opgepakt, behalve in IJsland waar ze allemaal de bak in gevlogen zijn. Bij ons niets aan de hand, gewoon door alsof er niets gebeurd is, de belastingbetaler en spaarder betalen wel.

 • Daisy Vanreet

  Het probleem met geschiedenis is dat ze zich herhaalt. Er werd niets geleerd van het verleden.