Vakbonden: "Wij zullen niet in Ryanair-val trappen. Staking gaat door"

REUTERS
"Wat luchtvaartmaatschappij Ryanair voorstelt in haar brief, is onvoldoende. De staking van 28 september op Europees niveau gaat door." Dat zegt Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK. Die zit daarmee op dezelfde lijn als zijn Franstalige collega's van CNE.

Ook Buekenhout leest in de brief "een aantal zaken die niet correct zijn". Zo spreekt de maatschappij alleen over de werknemers met Ryanair-contracten, terwijl velen onder contract staan bij een onderaannemer (zoals Crewlink en Workforce). Dat Ryanair bereid is Belgische contracten te hanteren vanaf 1 maart 2020, vindt de vakbondsman ook veel te laat.

"Wij als LBC-NCK/CNE willen niet in de Ryanair-val trappen. De reacties op de werkvloer zijn negatief", aldus nog Buekenhout. "We vinden dit onvoldoende en dus gaat de staking door."

Die staking, op 28 september, is er eentje van het cabinepersoneel van Ryanair in vijf landen (België, Italië, Nederland, Spanje en Portugal). Ze is aangekondigd als "de grootste staking ooit bij Ryanair". Ook in Italië, waar er vorige week een voorakkoord over een cao voor het cabinepersoneel werd bereikt, zou de staking toch doorgaan.

In tegenstelling tot de christelijke bond, vinden de socialistische (BBTK) en de liberale (ACLVB) vakbond in de brief die Ryanair stuurde, genoeg positieve elementen om met de directie van de luchtvaartmaatschappij cao-onderhandelingen aan te vatten. 

De brief van de Ryanair-directie lijkt een koerswijziging in te luiden, zeggen de bonden. Zij zegt immers dat ze bereid is om te praten over een vakbondsvertegenwoordiging zowel voor het cabinepersoneel als voor de piloten in België, en om de nationale arbeidswetgeving in te lassen in toekomstige cao's. "Twee van onze belangrijkste eisen", aldus de socialistische BBTK en de liberale ACLVB.

Nuance

In een naderhand gestuurd persbericht klinkt de vakbond iets genuanceerder. LBC-NVK blijft erbij dat het voorstel niet voldoet op verschillende vlakken, maar voegt wel toe klaar te zijn om de onderhandelingen voort te zetten. "Door de syndicale druk van de voorbije maanden merken we dat er een mentaliteitswijziging aan de gang is bij Ryanair", klinkt het. "We stellen vast dat er nu wel een opening is om te praten over zaken die tot enkele weken geleden onbespreekbaar waren. Er is dus vooruitgang in het dossier."

Ook over de staking is er iets meer nuance. De leden worden geconsulteerd en "voorlopig is de teneur dat het huidige voorstel niet volstaat om de Europese stakingsaanzegging in te trekken", zo staat nog in het persbericht.

Ryanair heeft de bonden LBC-NVK en CNE gevraagd om ten laatste vrijdag een officiële reactie op de brief te bezorgen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wilfried de hert

  Wat men ook van vakbonden denkt . Een bedrijf dient de wetgeving te volgen.

 • Kristof Beullens

  Als het te heet wordt, zal Ryanair wel gewoon de boeken toedoen

 • Maria Briers

  en gelijk hebben ze! Een klein beetje respect voor uw werknemer is niets teveel gevraagd.

 • roland peeters

  Rayanair is in de val gelopen van de vakbonden die conclusie zou beter zijn.In België kunt ge procederen tegen personen,regering,maar niet tegen devakbonden,want rotte appels hebben niets te verliezen.

 • Sharone Vervacke

  Vakbond = niet willen werken