Vakbonden tevreden na succesvolle staking: "Nu tijd voor echt overleg"

BELGA
De vakbonden in ons land tonen zich aan het einde van de nationale stakingsdag tevreden. De actie was een succes en werd breder en ruimer opgevolgd dan de regionale stakingsdagen, zo luidt het. Nu is het volgens de bonden tijd om werk te maken van echt overleg.

De reden voor het grote succes van deze staking, zo zegt Rudy De Leeuw van het ABVV, is het feit dat de regering en de werkgevers "potdoof blijven". De acties van vandaag tonen volgens hem dat er een breed maatschappelijk draagvlak is voor de verzuchtingen van de bonden. Nu is het tijd voor een discussie ten gronde, stelt hij. Onderwerpen die daarbij zeker aan bod moeten komen, zijn een rechtvaardiger verdeling van de gevraagde inspanningen, de indexsprong en de pensioenleeftijd.

Jan Vercamst van de liberale vakbond wil vooral dat de regering werk maakt van een vermogenswinstbelasting. Het ACV benadrukt dat het nu tijd is om werk te maken van echt overleg, en gunt de regering daarvoor twee weken tijd. Alle bonden zullen de komende dagen hun nationale besturen consulteren. Het is niet de verwachting dat meteen nieuwe acties worden aangekondigd.

Aan politieke zijde klinkt het dat er voor dat overleg zeker ruimte is. Premier Michel (MR) laat verstaan dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en ermee akkoord moet gaan rond de tafel van het sociaal overleg te gaan zitten. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) hoopt dat er na de stakingen van de voorbije weken een periode van sociale rust en sereniteit aanbreekt. Volgens hem kan nog over veel zaken onderhandeld worden en moet er stap voor stap overleg gevoerd worden om het wederzijdse vertrouwen opnieuw te laten groeien.

PHOTO_NEWS
BELGA

Ook vicepremier Jan Jambon (N-VA) wil aan tafel gaan met de vakbonden. "Dat is vanaf het begin altijd de bedoeling geweest", liet hij verstaan op Radio 1. "Men heeft nu twee nationale acties en drie provinciale acties gehad. Dit moet nu stoppen." Volgens Jambon is de onderhandelingstafel de enige plek waar tot oplossingen gekomen kan worden.

Confrontatie aan N-VA-hoofdkwartier

De nationale staking werd beter opgevolgd dan de eerdere regionale stakingsacties, maar grote incidenten bleven ook vandaag uit. Aan het N-VA-hoofdkwartier in Brussel kwam het wel tot een confrontatie tussen stakers en de politie, die uiteindelijk traangas moest inzetten om de met eieren gooiende militanten te verdrijven.

Aan blokkades kwam het hier en daar ook tot discussies. Zo reed in de late voormiddag een bestelwagen in op een piket in Mechelen-Zuid, nabij Technopolis. In Hasselt werd de Grote Ring een tijdlang afgezet door vakbondsmilitanten.

In Wallonië vielen wat meer incidenten te noteren. In de omgeving van Charleroi raakten zelfs drie stakers gewond toen een automobilist inreed op een blokkade. Aan de universiteit van Luik werden enkele werkwilligen bedreigd door stakers, nadat die het gebouw waren binnengedrongen. En in Namen werd een kledingwinkel gesloten onder dwang van enkele stakers, die weigerden de winkel te verlaten.

Aan het N-VA-hoofdkwartier in Brussel kwam het tot een confrontatie tussen de politie en enkele stakers die het gebouw wilden bekogelen met eieren

Ook morgen mogelijk nog hinder

Door de staking was het openbaar vervoer in ons land vandaag grondig verstoord. Ook morgenvroeg zullen er mogelijk nog problemen zijn op het spoor, mede door een brandstichting in de buurt van het station Brussel-Zuid. Op de belangrijke spoorlijn Oostende-Brussel werden enkele signalisatiekabels in brand gestoken. Infrabel probeert de schade tijdig te herstellen, maar mogelijk veroorzaakt het euvel tijdens de ochtendspits nog grote hinder.

Door een staking bij Belgocontrol kon er vandaag in ons land ook geen enkel vliegtuig opstijgen of landen. Omdat veel afgeschafte vluchten nu voor morgen gepland staan, zal het morgen naar verwachting extra druk zijn in de luchthavens. Bovendien plant de politie morgen een stiptheidsactie. Reizigers wordt aangeraden minstens drie uur op voorhand naar de luchthaven te komen.

REUTERS