Vakbonden hebben geen vertrouwen meer in directie moederbedrijf Brantano en willen externe bewindvoerders voor “zombieholding”

Bas Bogaerts
De vakbonden bij modegroep FNG hebben alle vertrouwen verloren in de directie. Ze hebben daarom een verzoekschrift ingediend bij de ondernemingsrechtbank van Mechelen opdat er voorlopige bewindvoerders zouden worden aangesteld. "Op die manier willen we de sleutels van de onderneming aan bekwame en integere experten overhandigen", zeggen de vakbonden vandaag.

Bij FNG, moedergroep van onder meer schoenwinkelketen Brantano, staan tot 287 jobs op de tocht, of een kwart van het personeelsbestand. 47 winkels zouden worden gesloten, waaronder de 17 winkels van Fred & Ginger.

Vandaag vond er over de reorganisatieplannen een ondernemingsraad plaats bij Brantano, maar veel wijzer zijn de vakbonden daar naar eigen zeggen niet geworden. "We beschikken als sociale partners nog steeds niet over de nodige antwoorden", klinkt het. "De financiële, fiscale, juridische en ethische vragen blijven zich opstapelen.”

Externe bewindvoerders

Volgens de bonden zijn externe bewindvoerders nodig. "We zijn ervan overtuigd dat deze deskundigen in het algemeen maatschappelijk belang zullen handelen, weg van de aandelenzwendel en mistige transacties in belastingparadijzen.”

De ondernemingsrechtbank van Mechelen buigt zich morgen over de vraag van FNG om bescherming tegen schuldeisers te krijgen voor drie vennootschappen: FNG International, Brantano en Market Retail Belgium.

Zombieholding

De vakbonden roepen ook op tot een gerechtelijk onderzoek om "het onfrisse verhaal" van FNG uit te spitten. En aan de politici vragen de bonden om "extreem voorzichtig" te zijn. "Op dit kantelmoment miljoenen euro's belastinggeld in een zombieholding pompen en niet investeren in de medewerkers van de betrokken winkelketens zou hemeltergend zijn", stellen ze.

FNG kwam in de problemen door de coronapandemie en verplichte sluitingen, maar er is ook kritiek op de boekhouding. Onder meer de beurswaakhond FSMA neemt FNG onder de loep. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sven Kerstens

    Vakbonden hebben nooit vertrouwen in ondernemers. Hoeveel bedrijven zijn er al onderdoor gegaan door meervoudige stakingen en altijd de eisen van de bonden voor meer loon voor minder werken?

  • Luc Deville

    Stefaan, slechter kunnen crisismanagers het niet doen. In het beste geval was en is het management onbekwaam.

  • Stefaan Vanwijnsberghe

    Maar Vakbonden en personeel : let op. Crisismanagers zoals indertijd Bodson bij L&H, kosten veel geld, verkopen den boel en incasseren lonen en bonussen die niet verantwoord zijn. Laat gewoon enkele mensen die binnen de boekhouding werken en de open en toe van het bedrijf kennen als voorlopige bewindvoerders benoemen en samen met een advokaat voor de juridische afhandelingen. Geen crisismanagers aub. Dan gaat de boel helemaal maar zeker om zeep.