Vakbonden Gate Gourmet halen uit naar directie

Naar aanleiding van het afspringen van de onderhandelingen over een sociaal plan voor de werknemers die het bedrijf kwijt wil, halen de vakbonden bij het cateringbedrijf Gate Gourmet in Zaventem in een pamflet aan het personeel hard uit naar de directie. Omwille van het aflopen in augustus van een contract met luchtvaartmaatschappij Jet Airways moeten circa 40 interims en 29 vaste contracten afvloeien. Na het verlof moeten nog eens een 40-tal werknemers de deur uit.
 
Ontslagen beperken
De vakbonden eisten vooreerst maatregelen om het aantal ontslagen te beperken, gaande van opnemen van overuren, invoering tijdskrediet, brugpensioen op 52 en economische werkloosheid. De directie moest bij tijdskrediet en economische werkloosheid voor een aanvullende vergoeding zorgen. De vertrekpremies voor wie vrijwillig vertrekt evenals de ontslagvergoedingen bij naakte ontslagen dienden bovendien te worden opgetrokken.

Geen enkele tegemoetkoming
"Op geen enkel punt is men bij de onderhandelingen woensdag tegemoetgekomen aan onze eisen. Men wou maar op 2 punten een toegeving doen. Het wettelijk minimum voor de opzegperiode bij ontslag wordt met 30 procent opgetrokken met het maximum van 1 maand, wat in de praktijk niet veel voorstelt. Ook de aanvullende vergoeding bij economische werkloosheid is met 6 euro per dag veel te weinig. Wij brengen momenteel alles in gereedheid om tot acties over te gaan", aldus ABVV-vakbondssecretaris Bert Verhoogen. De vakbonden dienden 14 dagen terug al een stakingsaanzegging in. Bij Gate Gourmet werken in ons land 340 mensen. (belga/eb)