Vakbonden en werkgevers willen sleutelen aan wet-Renault: "Tijdgeest is veranderd"

Photo News
Zowel de vakbonden als de werkgevers zijn vragende partij om wijzigingen door te voeren aan de wet-Renault, die 20 jaar bestaat. De sociale partners leggen wel verschillende accenten. De bonden willen dat meer werknemers betrokken worden, bijvoorbeeld bij onderaannemers. De werkgevers willen dat de wet "uitgaat van hertewerkstelling in plaats van zo veel mogelijk cash".

De wet-Renault kwam in 1998 tot stand na massale ontslagen bij de fabriek van Renault Vilvoorde. De wet verplicht bedrijven om bij grote herstructureringen die gepaard gaan met een collectief ontslag, samen te zitten met de vakbonden. De personeelsvertegenwoordigers moeten in het proces de kans krijgen om vragen te stellen en eventueel tegenvoorstellen te doen. 

Tijdelijk contract

De socialistische vakbond vindt dat het tijd is voor een bijsturing van de wet. "Nog te veel werknemers worden aan hun lot overgelaten", stelt ABVV, verwijzend naar onder meer werknemers met een tijdelijk contract. Ook bij onderaannemers van het herstructurerende bedrijf valt personeel uit de boot. "Wij vragen ons af of het echt normaal is dat werknemers bij onderaannemers die vaak heel sterk afhankelijk zijn van de opdrachtgever, bij een herstructurering niet geïnformeerd worden, niet betrokken worden in het overleg en dat de opdrachtgevende onderneming haar sociale verantwoordelijkheid niet opneemt." ABVV wil dat ook die werknemers onder een sociaal plan vallen.

De wet dateert van 1998 en paste in de tijdgeest van toen. Vandaag is de situatie totaal anders

Bart Buysse (VBO)

Ook werkgeversfederatie VBO vindt dat na 20 jaar "de gepaste conclusies getrokken moeten worden". "De wet dateert van 1998 en paste in de tijdgeest van toen. Vandaag is de situatie totaal anders", zegt Bart Buysse, directeur generaal bij het VBO. "Een modernisering is dus op zijn plaats, maar uitgaande van hertewerkstelling in plaats van zo veel mogelijk cash. Deze zou best in gemeenschappelijk akkoord binnen de NAR gestalte krijgen."
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Verstrepen

  Men zou ook eens moeten nadenken over het lot van mensen die voor zulke gevallen staan in kleinere bedrijven, die vallen altijd uit de mand en worden als oud huisvuil op straat gegooid met niets, geen brugpensioen, geen sociaal plan, niets en nochtans hebben ze evenveel gewerkt, evenveel bijgedragen, dus die twee maten en twee gewichten zouden bijgeschaafd moeten worden. Uiteraard gaat VBO proberen om de mensen als afval gratis te kunnen dumpen.

 • Pasta Ravioli

  Voor die tewerkstellingszoektocht hebben we toch al een organisatie. Dus waarom ons 2 keer verzekeren voor hetzelfde. Cash is dus het beste voor een werknemer want daar heeft deze veel meer aan als al die extra koffieklets over hoe men hem werkzoektools aanbied van hier tot aan China om een nagel in een muur te slaan.

 • james vroman

  het vbo wil er vooral goedkoop van af geraken, zeker van mensen met een lange loopbaan ...ze willen een wet :waar eerst de sluitende werkgever op de eerste plaats beschermd moet worden en in laatste instantie de mens die om zijn loon gaat werken en niet om de cijfers van de markt ...

 • adam naaktgeboren

  Aan een wet van 20 jaar sleutelen? Er bestaan nog veel oudere, vb. Alleen bejaarden, gebrekkigen vrouwen en kinderen mogen oogstresten rapen Het Veldwetboek van 1866

 • danny van camp

  her tewerk stelling ok , maar een schade vergoeding voor de werknemer moet ook blijven voor de jaren trouwe dienst , als het aan de werkgevers ligt zou het enkel een schop onder de kont zijn