Vakbonden en directie Ashland Hercules bereiken akkoord

Het gemeenschappelijk vakbondsfront en de directie van chemiebedrijf Ashland Hercules uit Doel hebben vanavond een akkoord bereikt. Gisteren legden de 180 werknemers het werk neer uit onvrede over het ontslag van een collega en het gevoerde sociale beleid.

"Het ontslag van de werknemer werd omgezet in een schorsing van een maand en er zijn allerlei afspraken gemaakt om het sociaal overleg terug op gang te krijgen", vat Bert De Meyer (ACV) het akkoord samen. Morgen tussen 8 en 12 uur stemmen de werknemers. Als een meerderheid akkoord gaat, hervat de middagploeg het werk.

Geen promotie
"Er werden afspraken gemaakt om de kwaliteit van het sociaal overleg te verbeteren. Daarnaast komt er een gesprek tussen de plantmanager en de syndicale delegatie om de samenwerking te verbeteren. Ten derde worden de functionerings- en beoordelingsgesprekken opnieuw opgestart. Die lagen al een tijdje stil, waardoor mensen geen promotie meer konden maken. Ten vierde beloofde de directie om de ploegen niet te mixen. Daarnaast zal in tijden van economische werkloosheid of productiestilstand aandacht gegeven worden aan vorming of onderhoud", zegt het gemeenschappelijk vakbondsfront ACV, ABVV en LBC.
 
Schorsing
Het ontslag om dringende reden van een operator, de spreekwoordelijke druppel om woensdag na een periode van tijdelijke werkloosheid het werk niet te hervatten, werd omgezet in een schorsing van een maand. "De man wordt een jaar lang maandelijks geëvalueerd. Mogelijk zal hij zelfs naar zijn eigen ploeg kunnen terugkeren", luidt het. (belga/ddh)