Vakbonden bpost verlaten boos sociaal overleg: "De top bedient zichzelf goed, het personeel moet het met steeds minder doen"

Vorige week raakte bekend dat er bij bpost enkele honderden jobs op de tocht staan.
Photo News Vorige week raakte bekend dat er bij bpost enkele honderden jobs op de tocht staan.
Een deel van de vakbonden bij bpost, met name het socialistische ACOD en liberale VSOA, hebben vanochtend de onderhandelingstafel verlaten waar gesproken werd over de herstructureringen. "We hadden het gevoel voor voldongen feiten te worden geplaatst", zegt VSOA-vakbondsman Marc De Mulder. "Wij willen nochtans constructief overleg voeren, waarbij we het maximum nastreven voor het personeel van bpost". 

De vakbonden hebben nu een eisenbrief overgemaakt aan topman Koen Van Gerven en wachten op een signaal alvorens het sociaal overleg herop te starten.

Vorige week kondigde bpost aan dat het een aantal diensten (schoonmaak en catering) wil afstoten en andere diensten (callcenter en het 'job mobility'-center) wil herstructureren. Hierdoor dreigen honderden banen bij het postbedrijf te verdwijnen. Gisteren werd dan een nieuwe structuur van het directiecomité aangekondigd. 

"Wat is de bedoeling?"

"We vragen ons echt af wat de bedoeling is", zegt Jean-Pierre Nyns van ACOD. "Amper drie weken geleden werd in het bedrijfsblad nog een andere structuur gepresenteerd, weliswaar met dezelfde mensen. We hebben het gevoel dat de top zichzelf goed bedient, terwijl de lagere niveaus het met alsmaar minder middelen moeten doen." Zijn liberale collega is dan weer bezorgd dat de nieuwe directiestructuur de voorbode is van nog meer besparingen op het personeel.

Nyns en De Mulder dringen aan op een langetermijnvisie voor bpost. "We hebben al heel lang geleden het maximum van de besparingen bereikt", zegt de ACOD-er. De Mulder wijst met de vinger naar de overheid, als meerderheidsaandeelhouder van bpost. "Men zegt dat men een regering is voor werknemers. Maar door bij bpost de schoonmaak en catering uit te besteden laat men mensen hetzelfde werk doen aan mindere arbeidsvoorwaarden."

Overleg

Zowel ACOD als VSOA zouden graag constructief overleg voeren, zeggen ze. Ze halen daarbij uit naar hun collega's van de christelijke vakbond, die vorige week al een stakingsactie organiseerden en het personeel nu zouden ophitsen. "Staken is en blijft het ultieme drukkingsmiddel. Wij willen proberen om sereen tot oplossingen te komen."

De Croo: "Inzet op behoud van jobs"

Minister van Post Alexander De Croo (Open Vld) wil dat bpost zoveel mogelijk personeelsleden die hun baan dreigen te verliezen heroriënteert naar een andere job. "Ik verwacht dat bpost maximaal inzet op behoud van de tewerkstelling", zei De Croo in de Kamer.

PS, cdH, CD&V en PVDA wilden van De Croo weten hoe hij tegen de zaken aankijkt. De minister merkte op dat bpost een bedrijf in volle verandering is, met minder brievenpost en meer pakjes. Netto zorgt die verandering voor vierhonderd bijkomende jobs, merkte hij op.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Paul Peelos

  Logisch blijven aub. Als het zo slecht gesteld is met de post dan is er nog maar een uitweg. Het faillisement. Curator aanstellen en de zaak opdoeken. Geen belastinggeld inpompen noch duurdere postzegels invoeren of vermindering van dienstverlening toestaan. Dat zou toch maar tijdelijk helpen.

 • bjorn azou

  Stilletjes aan beginnen ze door te hebben wat NVA& VLD aan het realiseren zijn.

 • Jef Deckers

  Hoe langer deze Nva Vld regering aan de macht is hoe erger het wordt kapitalisten geld geven dat ze gestolen hebben van de werkende mens !!!

 • Ronald Boudewijns

  Dat is toch normaal ? Diegenen die het “minste” doen verdienen hier het meeste.... bezie onze “regeringen” maar die doen niks dan zeveren , verdienen het meeste en krijgen alles onder hun vet gat geschoven “ en “ die zijn nog er fier en “overtuigd” van want die “denken” zelfs dat ze werken ....

 • Marie Vandam

  Das tegenwoordig in elk bedrijf ze werken het zelf in de hand zorg voor uw werknemers das verleden tijd nietwaar!.