Vakbonden bij Ryanair furieus om miljoenenbonus voor O’Leary

REUTERS
Het voorstel om Ryanair-baas Michael O'Leary een bonus van in potentie 99 miljoen euro te geven, is bij vakbonden in het verkeerde keelgat geschoten. Onder meer de Nederlandse pilotenvakbond VNV spreekt van een verkeerd signaal bij de Ierse prijsvechter, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

Ryanair gaf O'Leary onlangs een groot pakket aandelenopties. Die kan hij verzilveren als een winst van 2 miljard euro of meer wordt gerealiseerd of wanneer de beurskoers van het bedrijf in de komende vijf jaar naar 21 euro stijgt. Nu is het aandeel ruim 11 euro waard.

Volgens de VNV zorgt dit type bonus er voor dat O'Leary nog minder oog zal hebben voor zijn personeel. Daarbij wijst de bond op zaken als schijnzelfstandigheid en gebrekkige of geen ziekteregelingen bij Ryanair. Ook de Britse collega-bond Balpa vindt de bonus te hoog.

Sinds eind 2017 erkent Ryanair vakbonden. Maar onderhandelingen over onder meer arbeidsvoorwaarden met de bonden lopen alles behalve soepel. Ryanair kampte vorig jaar met een reeks stakingen van piloten en cabinepersoneel in hun roep om betere werkomstandigheden.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robby van ballaert

  veel mensen zullen commentaar geven op deze premie, maar het zullen wel zij zijn die volgende weken en maanden in de ryanair vliegtuigen stappen. samen met die klimaatbetogers die de vervuiling vervloeken als het hen uitkomt.

 • Patrick Vandeputte

  Hilarisch die 'verdedigers' van O'Leary. Zijn waarschijnlijk ook managers die alle mogelijke redenen zoeken om anderen te ontslaan zodat ze zelf bonussen krijgen. Verwerpelijk volk dus.

 • Jean West

  Dat de vakbonden eens kenbaar maken hoeveel geld ze hebben en wat de topmannen verdienen per maand dan zou de werkman die zijn vakbondsbijdrage braaf betaald ook niet akkoord zijn.

 • Erwin Gielen

  Iedereen die hier niet mee akkoord is moet doen zoals ik: vlieg niet met Ryanair.

 • Marie Vandam

  Waarom niet doen zoals Mercedes werknemers belonen! Die scroodge zal zijne karma wel nog krijgen let maar op. !