Vakbonden bij Belgocontrol starten maandag acties

Photo News
Bij Belgocontrol gaan de vakbonden vanaf maandag actievoeren, in eerste instantie zonder de passagiers of luchthavens te treffen. Een poging om het sociaal conflict bij de luchtverkeersleider te ontmijnen, is mislukt. Dat zegt Kurt Callaerts van de vakbond ACV Transcom. Er volgen mogelijk nog stakingen.

De bonden hadden eerder deze maand de sociale vrede bij Belgocontrol opgezegd omdat het bedrijf volgens hen een aantal afspraken niet nakomt. Er werd een stakingsaanzegging ingediend die op 15 februari afloopt. Een verzoeningspoging is vrijdag op een mislukking uitgedraaid, bevestigen directie en vakbonden.

De vakbonden zullen vanaf maandag vormingen voor nieuwe procedures en vluchtroutes boycotten, kondigt Callaerts aan. Daarmee wordt het vliegverkeer niet getroffen, maar sturen de vakbonden wel de plannen van de directie in de war. Als de Belgocontrol-top niet op de vakbondseisen ingaat, kan er uiteindelijk nog een staking volgen. Volgende week vrijdag zal ACV de toestand intern evalueren.

Langetermijnplan
De meningsverschillen gaan volgens Callaerts over "fundamentele" zaken. "De directie wil zich niet langer engageren dan 2017 en verschuilt zich daarbij achter de raad van bestuur en de regering. Maar het is toch bizar dat een bedrijf als Belgocontrol geen langetermijnplan kan afsluiten." Volgens ACV kan de directie "zelfs niet zorgen voor of zeggen wanneer er nieuwe bureaustoelen worden geleverd".

De directie zegt dat er geen overeenkomst werd gevonden in het dossier van de disponibiliteit. "Belgocontrol heeft niet de bevoegdheid om de garanties te bieden die de vakbonden daarvoor vragen", luidt het. "De beslissingen die daaromtrent noodzakelijk zijn, kaderen in de pensioenhervorming waar de regering aan werkt."

Dwangsommen
De bal ligt nu dus in het kamp van de regering, die ook in de eerste plaats getroffen wordt door de vakbondsactie. Minister Jacqueline Galant wil dat tegen eind maart de vliegroute Leuven Rechtdoor wordt geschrapt. Dat is een route waarbij vliegtuigen die opstijgen van op de pistes 07 op Zaventem tot voorbij Leuven vliegen alvorens af te draaien. Een rechter had de aanpassing in mei bevolen en er dwangsommen aan gekoppeld. Als de luchtverkeersleiders hun opleidingen niet volgen, zal de schrapping van Leuven Rechtdoor mogelijk langer op zich laten wachten.