Unizo wil verplichte afronding tot op 5 eurocent voor cashbetalingen

iStock
"Maak het afronden van eindbedragen op het kassaticket wettelijk verplicht bij cashbetalingen" reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van zelfstandigenorganisatie Unizo, op het nieuws dat bij Carrefour een tekort aan de kleinste euromuntjes dreigt. Minister van Economie Kris Peeters werkt aan een wetsvoorstel daaromtrent, deelt zijn kabinet mee.

Maandag berichtten de kranten van Sudpresse over een dreigend tekort aan munten van 1 en 2 eurocent in heel het land. Bankenfederatie Febelfin zegt op Twitter de oproep voor een wettelijke verplichting om af te ronden tot op 5 eurocent te steunen. Ook NSZ pleitte daar eerder al voor.

"Alleen wanneer die afrondingsregel consequent voor alle handelaars geldt, zal iedereen hem toepassen en verdwijnen de kleinste euromuntjes van 1 en 2 eurocent vanzelf uit omloop", zegt Unizo in een persbericht. Sinds 2014 kunnen winkeliers vrijblijvend afronden.

"Toch blijven heel wat handelaars - groot en klein - aarzelen om de afronding van het kassaticket toe te passen", aldus nog Unizo. "Winkeliers zijn op zich wel overtuigd, maar durven vaak niet. Ze willen mogelijke discussies daarover met hun klanten vermijden, stellen we op het terrein vast."

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) werkt aan een wetsvoorstel voor een "verplichte afronding voor het cash betaalde gedeelte van de totaalsom" bij aankopen, zegt zijn woordvoerster Miet Deckers. De bedoeling is om het wetsvoorstel na het zomerreces naar het parlement te brengen, klinkt het. "Aangezien er een consensus is en Unizo, Comeos en UCM pleiten om de afronding van het cash betaalde gedeelte van de totaalsom te verplichten, zal de minister een wetsontwerp voorbereiden", zegt Deckers.
86 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sandra Pauwels

  Betalen met de kaart wordt aangemoedigd om te achterhalen waar de gewone burger zijn geld aan uitgeeft, om zo weer taksen/belastingen te kunnen heffen. Het is ook een manier om zwart geld te bestrijden...

 • Herbert Roelandt

  Enkel nog betalen met de kaart, dat zal Unizo niet graag hebben....

 • martine claes

  ja het zijn vele kleintje die groot maken en met de overgang van de euro is ook alles duur geworden

 • emiel wouters

  Hopelijk wordt het kassa systeem zo gemaakt dat ze bij de eindafrekening en 1 en 2€-cent laten vallen want als dit bij elk aankoop artikel afgetrokken wordt ben je op een rekeningetje van een A4blaadje al gemakkelijk 5 tot 10€ kwijt.

 • Eric Loyens

  Verplicht betalen met een kaart En dan de rekening nakijken en is er geen zwart geld maar