Unizo waarschuwt shoppers op Meir voor gevaren van namaak

Twitter
Unizo heeft vandaag op de Meir in Antwerpen actie gevoerd rond de nadelen van het kopen van namaakproducten. De zelfstandigenorganisatie stelt dat namaakfabrikanten gezondheidsaspecten en kwaliteitscontrole overboord gooien uit winstbejag. Daarnaast worden de illegale geldstromen die eruit voortkomen vaak gebruikt om georganiseerde misdaad en zelfs terrorisme te financieren. 

De FOD Economie haalde het voorbije jaar 3.000 websites offline die namaakproducten verkochten, maar ook de consument moet worden gesensibiliseerd. Daarom had Unizo een constructie opgezet met een peperkoeken huisje, sprookjesfiguren lokten voorbijgangers naar binnen. De shoppers werden vervolgens binnen opgewacht door een 'boze heks'. Zij symboliseerde de valse beloften die we met namaakproducten kunnen associëren.

"Nog te veel mensen kopen namaakproducten zonder dat ze dit zelf beseffen", zegt Chiel Sterckx van Unizo Winkelraad. "De aandachtige koper kan namaak nochtans snel opsporen. Wanneer een product geen realistische prijs heeft, kan je ervan op aan dat er iets niet pluis is. Je ziet het vaak ook aan de slechte afwerking van het product, dat bovendien dikwijls wordt aangeboden via niet-reguliere kanalen."

Unizo waarschuwt er ook voor dat namaak zich niet beperkt tot luxeproducten zoals kleding, schoenen, juwelen en handtassen. Ook bij medicijnen, voedingsmiddelen, tabakswaren, speelgoed en verzorgings- en schoonheidsproducten is heel wat namaak in omloop.
15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jean-pierre rejek

  Als ik die duur niet kan betalen dan koop ik toch die namaak ,dus wat doet ik verkeerd,uw producten zijn ook veel te duur voor het ding wat het waard is ,zijn alleen zotten die het betalen maar daarom wilt het niet zeggen dat ik uw zakken moet vullen .

 • ingrid grieten

  " Wanneer een product geen realistische prijs heeft, kan je ervan op aan dat er iets niet pluis is" Prijzen in Nederlandse, Franse en Duitse supermarkten liggen 30 procent lager dus is er inderdaad iets niet pluis met Belgische supermarkten.

 • RONNY DE PETTER

  zal wel zelf kunnen beslissen zeker !

 • Erwin De Meyer

  Unizo heeft de wijsheid in pacht . Denken ze.

 • Dany Herman

  Zelfs bij unizo leden is er namaak te koop Voor de rest gaan unizo leden van ons niet veel last hebben want we KOPEN NIET MEER AAN DIE BENDE