Unizo laat blokkering sluis Evergem vaststellen

Ondernemersorganisatie Unizo heeft door een deurwaarder laten vaststellen dat de sluis in Evergem wel degelijk geblokkeerd wordt. Met die vaststelling stapt ze opnieuw naar de rechter die gisteren nog een verzoekschrift verwierp om de staking in Evergem op te heffen.

Toegang belet
De rechter oordeelde gisteren dat de sluis op zich niet geblokkeerd werd, maar dat er gewoon geen werkwilligen waren. Maar dat klopt niet, zo zegt Kris Baetens van Unizo. "Deze ochtend had de administratie een ploeg gestuurd om de bedieningspanelen van de sluis te bemannen, maar de toegang tot het kantoor werd haar belet door de aanwezige stakers. Een deurwaarder heeft dat ook vastgesteld."

"Informele oplossing mogelijk"
Met die vaststelling trekt Unizo opnieuw naar de rechter. "We hopen dat hij zijn beslissing nog aanpast. Anders overwegen we in beroep te gaan, als dat beroep natuurlijk binnen een behoorlijke timing uitgesproken wordt", zegt Baetens. Unizo acht ook nog steeds een "informele oplossing" met de stakers mogelijk.

De sluis in Evergem is de grootste binnenvaartsluis van België. Ze is sinds maandag niet meer actief door acties van de Vlaamse ambtenaren. Zij eisen een koopkrachtaanpassing van 5 procent via loonsverhogingen. (belga/sd)