Unicef: corona duwde al 150 miljoen extra kinderen in armoede

Een meisje eet een wortel nabij het vernielde vluchtelingenkamp Moira op het Griekse eiland Lesbos. (16/09/2020)
EPA Een meisje eet een wortel nabij het vernielde vluchtelingenkamp Moira op het Griekse eiland Lesbos. (16/09/2020)
De coronapandemie en lockdownmaatregelen hebben 150 miljoen meer kinderen in de armoede geduwd. Dat blijkt uit een analyse die donderdag werd gepubliceerd door Unicef en Save the Children.

Sinds de start van de uitbraak is het aantal kinderen dat in armoede leeft in lage- en middeninkomenslanden met 15 procent gestegen, waardoor het in totaal nu al om ongeveer 1,2 miljard arme kinderen gaat, aldus de organisaties.

Kinderen die onderwijs mislopen, hebben meer kans op kinderarbeid, gedwongen huwelijken en armoede

Inger Ashing, CEO van Save the Children.

In het rapport waarschuwen onderzoekers dat 's werelds armste kinderen steeds armer worden. Ze wijzen er  op dat de situatie de komende maanden wellicht nog zal verslechteren. “Gezinnen die op het punt stonden om aan de armoede te ontsnappen, werden er opnieuw ingetrokken, terwijl anderen voor het eerst zulke ellende ervaren", verklaarde Unicef-topvrouw Henrietta Fore in een persbericht. "Het meest zorgwekkende is dat we momenteel nog altijd dichter bij het begin staan van deze crisis dan bij het einde ervan.”

Kinderen zitten in een krot op een stuk bezet land in het plaatsje Guernica, nabij de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. (20/08/2020)
EPA Kinderen zitten in een krot op een stuk bezet land in het plaatsje Guernica, nabij de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. (20/08/2020)

De organisaties roepen regeringen wereldwijd op om snel en beter in te zetten op de toegang tot de gezondheidszorg, een uitbreiding van de sociale bescherming en leren op afstand. “Kinderen die onderwijs mislopen, lopen meer kans om blootgesteld te worden aan kinderarbeid, gedwongen huwelijken en een vicieuze cirkel van armoede", benadrukte Inger Ashing, CEO van Save the Children.

Voor de analyse werd gebruik gemaakt van data uit meer dan 70 landen. Daarbij werd gekeken of en hoeveel kinderen onderwijs, medicatie, huisvesting, voedsel, sanitaire voorzieningen en/of water tekortkomen.

Lees ook:

Indra (46), alleenstaande moeder van drie kinderen, komt niet rond door corona: “150 euro per maand minder maakt voor mij een wereld van verschil” (+)

4.000 kinderen proberen te overleven in vluchtelingenkamp Moria: “Ik wil niet meer bang zijn” (+)

België wil pas meer minderjarigen uit Moria opvangen als Europa werk maakt van eerlijke spreiding (+)

Thuisonderwijs nu nog moeilijker dan tijdens lockdown: hoe hou je je kind in quarantaine bij de les? (+)

Dit virus mag onze jeugd niet klein krijgen: Vlaanderen kan zich geen verloren generatie veroorloven (+)

“België, vang meer vluchtelingen op. Ze hebben ook dromen”: Abdulazez (21) uit Syrië stelt beelden afgebrand kamp Moria op Lesbos tentoon (+)
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Emi Hergersberg

    Enig middel om uit de armoede te geraken : minder kinderen op de wereld zetten.

  • Tamzin Andersen

    Hoe armer en hulpbehoevender, hoe meer kinderen ze op de wereld zetten ! Daar zou dringend eens iets aan gedaan moeten worden. Niet enkel geld in de bodemloze put storten, maar gezinsplanning verplichten en gratis voorbehoedmiddelen uitdelen. Maar dat zal niet mogen van de religieuze “leiders” want die hebben liefst een domme massa die hopen volgelingen kweekt.

  • Kris Leynen

    Al die kinderen hebben ouders, als men daar de normale jaarlijkse afname van armoede bij telt komt men aan 500 miljoen meer armen. Maar er mag niet gezegd worden dat de maatregelen disproportioneel zijn, van sommigen mogen ze zelfs niet herbekeken of verfijnd worden.