Unequal Pay Day: "Vanaf vandaag tot einde van jaar werken vrouwen in Europa gratis"

Een vrouw legt haar voeten op haar bureau. Foto ter illustratie.
Thinkstock Een vrouw legt haar voeten op haar bureau. Foto ter illustratie.
De vrouwenbewegingen zij-kant en PES Women (Party of European Socialists) hebben 4 november 2019 uitgeroepen tot Europese ‘Unequal Pay Day’, de symbolische dag voor ongelijk loon. Niet te verwarren met ‘Equal Pay Day’, de dag tot wanneer vrouwen moeten werken in het nieuwe jaar om hun loonachterstand van het voorbije jaar dicht te rijden. Dit jaar viel die op 14 maart.

Op jaarbasis verdienen vrouwelijke werknemers in Europa immers nog steeds 16 procent minder dan mannen, waardoor ze vanaf 4 november "gratis en voor niets werken" tot 31 december, aldus zij-kant in een mededeling.

De organisatie voert vandaag samen met PES Women een ‘out of office’-campagne. Wie mailt naar een werkneemster van zij-kant of één van de Europese zusterorganisaties, krijgt een automatisch afwezigheidsbericht met daarin de boodschap dat ze voor de rest van het jaar afwezig is. Vragen mogen doorgestuurd worden naar mannelijke collega's.

20 oktober

Volgens de jongste gegevens van de federale overheidsdienst Economie bedroeg de loonkloof tussen vrouwen en mannen in de privésector in België 20 procent in 2016, als rekening wordt gehouden met de gemiddelde brutomaandlonen van voltijds en deeltijds werkenden. In ons land valt Unequal Pay Day dus al op 20 oktober, preciseert de mededeling.

De loonkloof blijkt volgens zij-kant in veel gevallen eigenlijk een loopbaankloof te zijn. Zo werken vrouwen vaker dan mannen deeltijds, houden ze zich meer met de opvoeding van de kinderen bezig, nemen ze vaker zorgverlof op en botsen ze vaker op het glazen plafond.

Collectieve arbeidsduurvermindering

Om de kloof te dichten stelt de organisatie onder meer een collectieve arbeidsduurvermindering voor tot bijvoorbeeld een dertig-urige werkweek, die zowel vrouwen als mannen de kans zou geven een carrière uit te bouwen én tijd te maken voor zorgtaken.

Thinkstock37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Van Beckhoven

  Er zijn dus blijkbaar nog steeds mensen, in dit geval vrouwen, die het niet normaal vinden dat als je minder uren werkt, je ook minder betaald wordt. Leg me even uit welke logica daar achter zit ?

 • Willy Cornelis

  De rekening moet wel gemaakt in vergelijking van al de effectief gepresseerde werkuren. (En o.a. niet dagen). Je zal verbaasd zijn van het resultaat. Er is ongelijkheid. Zeker. Maar die cijfers zijn niet correct...Werkgevers hebben bovendien het recht om rekening te houden met de beschikbaarheid bij crisis momenten. Ook jij betaald graag idem, voor gelijke tijdprestatie en soepelheid..of niet

 • Frederik Verhoeve

  Wat wordt nu weer bereikt met deze duidelijke misrepresentatie van feiten... Het is al door meerdere studies ontkracht: vrouwen in dezelfde sector met equivalente opleiding met dezelfde functie en ervaring verdienen evenveel als hun mannelijke collega's. De zogenaamde "loonkloof" is te wijten aan het voorzetten van het stereotype rollenpatroon.

 • Jean De Grande

  Dagje thuis voor maandstonden, zieke kinderen, ... ook afschaffen. Ik wil minder uren werken om er te zijn voor ... ook maar afschaffen.

 • Rudy Fosselle

  Elk jaar opnieuw dat misleidende nieuws. Noem mij een bedrijf in België waar vrouwen minder zouden verdienen voor hetzelfde werk. Van poetsvrouw tot CEO: de lonen zijn overal hetzelfde. Wat wel zo is: als je kiest om meer deeltijds te gaan werken of om privé redenen (die absolute kinderwens bijvoorbeeld) geen carrière te maken dan verdien je uiteraard minder. Zelfs mannen die de evenredige verantwoordelijkheid in het gezin opnemen (nog veel te weinig) kunnen daar niet veel aan veranderen :-)