Undercoverjournalist: "Werknemers Amazon plassen in flessen, alleen dan kunnen ze hun targets halen"

BELGAIMAGE
Dat de werkomstandigheden bij Amazon niet top of the bill blijken te zijn, is geen geheim. Maar de toestand is vaak nog schrijnender dan gedacht. Een undercoverjournalist ontdekte onder meer dat werknemers - die aan de slag zijn in een magazijn van de internetgigant in het Verenigd Koninkrijk - in flessen plassen om geen tijd te verliezen en zodoende hun doelstellingen te kunnen halen.

Auteur James Bloodworth doet onderzoek naar jobs waar een laag loon tegenover staat. Voor zijn boek ging hij undercover in een Amazon-magazijn in Staffordshire. Hij stelde tot zijn verbijstering vast dat arbeiders een 'plasfles' hadden. Werknemers waren soms tot vier verdiepingen van de toiletten verwijderd en het zou hen te veel tijd kosten om een sanitaire stop in te lassen. Uit angst om hun targets te missen, werd dan maar voor de plasfles gekozen.

"Mensen urineerden in flessen omdat ze geen pauze durfden te nemen en schrik hadden hun baan te verliezen", verklaarde Bloodworth aan The Sun. 

AFP

Over het bedrijf is al eerder uitgelekt dat het registreert hoe snel magazijnmedewerkers items uit de schappen kunnen pakken en verpakken, met strikt getimede pauzemomenten en veeleisende doelstellingen. De onderneming geeft naar verluidt strafpunten aan degenen die hun targets niet halen of langere pauzes nemen.

Uit een ander onderzoek begin februari waarbij 241 Britse magazijnmedewerkers werden geïnterviewd bleek eveneens dat op zijn minst twee medewerkers op drie niet naar het toilet durfden uit vrees te veel tijd te verliezen. Een arbeider claimde dat de opgelegde targets zodanig waren opgedreven dat hij "geen water meer dronk omdat hij toch geen tijd had om een sanitaire stop te maken". 

REUTERS

Ook een andere medewerker getuigde anoniem: "De doelstellingen worden ieder jaar naar boven bijgesteld. 120 producten per uur uit de rekken halen, is enorm zwaar. En ik heb nog altijd maar twee benen om dat allemaal voor mekaar te krijgen. Je moet haast lopen van de ene opdracht naar de andere. Naar het toilet gaan, kan enkel tijdens de reguliere pauze. En dan nog."

Mensen voelden zich opvallend meer gespannen sinds ze bij Amazon aan de slag waren gegaan, zo stelden de onderzoekers vast.

Ziek uitvallen wordt Amazon-medewerkers ook niet in dank afgenomen. Een arbeidster verklaarde dat ze ziek was geworden tijdens haar zwangerschap en daarvoor een waarschuwing had gekregen. Een andere medewerker die in de loop van de werkdag ziek uitviel, naar huis ging en vervolgens een ziektebriefje kon voorleggen, kreeg eveneens een vermaning.

REUTERS

Amazon ontkent de beschuldigingen. In een verklaring aan Business Insider stelde het bedrijf: "Amazon biedt duizenden mensen in het Verenigd Koninkrijk een veilige en positieve werkplek aan met competitieve verloningen en allerlei voordelen vanaf de eerste werkdag. We hebben geen bevestiging gekregen dat de mensen die de enquête hebben ingevuld daadwerkelijk bij Amazon hebben gewerkt en we erkennen deze beschuldigingen dan ook niet als een nauwkeurige weergave van de werkelijkheid in onze magazijnen.

"We doen er alles aan om onze magazijn-medewerkers een geweldige werkomgeving te bieden. Vorige maand werd Amazon door LinkedIn nog uitgeroepen tot de zevende meest populaire plek om te werken in het VK en zelfs de populairste werkplek in de VS. Amazon biedt ook rondleidingen aan in de magazijnen, zodat klanten uit eerste hand kunnen zien wat er gebeurt nadat ze op de 'koop'-button hebben geklikt."

Amazon stelt dat de targets worden vastgelegd op basis van eerdere prestaties en het bedrijf ontkent dat het de toiletpauzes van werknemers timet. Daarnaast beweert Amazon dat het coaching en ondersteuning aanbiedt op de werkvloer.
80 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wintein Tom

  Die baas ligt iedere dag plat van het lachen, zeker weten... Met zijn zakken goed gevuld op de kap van zijn werknemers... Met zijn allen de boel lamleggen en deftige cao's afwingen!!!

 • Bart Demulder

  Het loon bij amazon is zo laag dat werknemers er in tenten slapen rondom de vestigingen!!

 • Katherine Baker

  Ik drink ook niet genoeg tijdens mijn werk omdat er niet elke keer een toilet voorhanden is .... voor een man gemakkelijker: die heeft in de stad Gent nog een piscine hier en daar ....

 • Yvan Van Nieuwenhuyze

  Dit is de neerwaartse spiraal >>alles moet goedkoper> het Voetvolk moet het uitzweten..Maarja NIEMAND verplicht iemand om er te blijven werken.. JOBS in overvloed alleen je moet durven veranderen..

 • John Somers

  Stop met deze uitlatingen wie een dag werkt en geen sanitaire stop mag maken vertrekt toch na de eerste dag zo simpel is dat en heb dat tweemaal gedaan in men leven en ben nooit een dag werkloos geweest