Umicore presenteert recordcijfers

PHOTO_NEWS
Grondstoffenbedrijf Umicore lijkt de crisis goed door te komen. Niet alleen presenteerde het bedrijf vandaag recordcijfers, het ziet ook opportuniteiten voor verschillende van zijn activiteiten. Topman Marc Grynberg (foto) zei op een persconferentie dat hij het belangrijk vindt om dit jaar niet te knippen in investeringen.

Umicore zette sterke resultaten neer het voorbije jaar. De inkomsten, metaal niet inbegrepen, stegen in 2011 met 15 procent tot 2,3 miljard euro. De winst per aandeel kwam 16 procent hoger uit op 2,69 euro. "We hebben geen vertraging gevoeld in de tweede helft van het jaar, zelfs niet op het einde", aldus Grynberg. Het orderboekje ziet er bovendien heel goed uit.

Meer groei

De topman wil de investeringen dit jaar minstens op hetzelfde niveau houden als vorig jaar. Over de te verwachten resultaten voor dit jaar, wilde hij zich evenwel nog niet uitspreken. Maar op middellange en lange termijn verwacht hij nog groei te boeken. Voor de afdelingen Recycling, Energy Materials en Catalysis zit er zelfs stevige groei in wegens verschillende opportuniteiten.

Zo pootte Umicore in Hoboken een nieuwe site neer waar elektronische componenten worden gerecycleerd. Nu zit die fabriek nog in een testfase om na te gaan welke mix aan afval het best verwerkt kan worden. Over twee jaar verwacht het bedrijf die test af te ronden.

Europese regelgeving

Meevaller daarbij is dat de Europese regelgeving voor elektronisch afval strenger wordt. "Dat is in het voordeel van Umicore", aldus de ceo. Hij hoopt wel dat toegezien wordt op de goede naleving van die regels, zodat "afval verwerkt wordt in Europa, in plaats van gedumpt te worden in andere landen". (belga/adha)