Uitzendarbeid neemt opnieuw aanzienlijk toe

PHOTO_NEWS
De uitzendarbeid in België is ook in mei "aanzienlijk" toegenomen, nadat in april alhet hoogste peil van het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid genoteerd werd sinds de economische crisis. Het kleine aantal werkdagen in mei verklaart mee de forse cijfers, zo meldt de federatie van HR-dienstverleners Federgon.

Het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid nam in mei toe met 2,78 procent ten opzichte van april. Bij de arbeiders was er 2,13 procent groei, bij de bedienden 3,66 procent.

In vergelijking met mei vorig jaar zijn er zeer forse groeicijfers: +16,58 procent waar er in april nog +9,76 procent groei op jaarbasis was.

De Federgon-index komt met dit alles uit op 247,3 punten, tegenover 240,6 punten in april, toen reeds de beste prestatie sinds de start van de crisis in 2008.

Federgon geeft twee nuanceringen van de cijfers. De groei op maandbasis werd ondanks de uitzuivering van kalenderinvloeden beïnvloed door een "uitzonderlijk klein aantal werkdagen" (18). Dat zorgde ervoor "dat nogal wat gebruikers lopende uitzendkrachten meer hebben laten presteren en/of ze hebben bijkomende uitzendkrachten aangeworven om een zelfde output te realiseren binnen een kleiner aantal werkdagen". De groei op jaarbasis werd dan weer positief beïnvloed door de relatief zwakke maand mei vorig jaar.

De uitzendsector geldt als een goede indicator voor de economische activiteit en voorspellende indicatie voor de werkgelegenheid.