Uitgelekte brief bewijst dat Coca-Cola, Danone, Nestlé en PepsiCo niet tot uiterste willen gaan in strijd tegen plasticvervuiling

AP
Uit een uitgelekte lobbybrief van Coca-Cola, Danone, Nestlé en PepsiCo blijkt dat de voedingsmiddelenconcerns zich verzetten tegen maatregelen die de plasticvervuiling moeten tegengaan. Momenteel bekijkt het Europees Parlement immers hoe wegwerpdopjes van plastic flessen vervangen kunnen worden en dat zint de economische reuzen niet.

Het Europees Parlement bekijkt momenteel de optie om bedrijven te verplichten om frisdranken te verpakken in plastic flessen waaraan de dopjes vast hangen, zodat die niet telkens weggegooid worden. De bedrijven geven echter aan dat ze niet van plan zijn om die regel door te voeren. 

In de plaats daarvan pleiten ze voor “investeringen in technologie en infrastructuur waarbij tegen 2025 alle flesjes en dopjes worden ingezameld”, zo blijkt uit de brief die door ngo Recycling Netwerk Benelux werd gepubliceerd (zie onder).

Plastic dopjes worden echter vaak apart weggegooid en belanden dikwijls in de natuur. Bovendien zijn ze extra problematisch omdat ze geheel of gedeeltelijk kunnen ingeslikt worden door zeedieren, haalt Recycling Netwerk aan. De ngo verwijst daarbij naar de BBC-documentaire ‘Drowning in Plastic’.

Bizar is ook dat de vier bedrijven als voorbeeld verwijzen naar landen waar er statiegeld werd ingevoerd op plastic flessen. Nochtans verzetten diezelfde bedrijven zich tegen de invoering van een dergelijk systeem in onder andere ons land.

“Als drankenconcerns serieus zijn over hun inspanningen aangaande de terugdringing van de plastic soep in de zeeën, dan moeten ze dergelijke lobbypogingen staken en het Europese Parlement, de Raad van Europa en de Europese Commissie de maatregelen laten aannemen die nodig zijn om onze zeeën te redden”, concludeert Recycling Netwerk.

Recycling Netwerk
Recycling Netwerk
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.86 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Etienne De Bondt

  Allemaal goed en wel, maar het is wel de mens die vervuilt. Dat plastic dopje op een fles springt niet vanzelf in het water, die plastic zak van een warenhuis wandelt niet vanzelf in zee of op straat. Doe iets aan de vervuiler zelf, hoge boetes bij betrapping is een van de oplossingen mensen moeten ondervinden dat vervuiling hun duur te staan komt.

 • Sobek Wessels

  Zorg dat Plastiek afval Geld waard is ! Dan wordt het niet langer zomaar weggegooid ! Ook zo weinig mogelijk plastieken verpakkingen gebruiken er zijn veel alternatieven mogelijk waar geen plastiek nodig is om te verpakken !! Drank kan allemaal in Glas tetra brik of blik , verbied plastieken flessen voor dranken ! Dat is al een goed begin , ook de twee, drie vier , wrappers rond sommige producten terug brengen naar één !

 • Werner Cammerman

  Hou toch op ! Het is zo , wij kunnen niet zonder plastiek. Recycleren is de boodschap.

 • Jean-Paul Hoornaert

  verbied met het verkopen van die merken

 • Kristof Van Dam

  Alvast stoppen met plastic zakjes, maar zeker ook met alle andere plastic.