Uitblijven nieuwe wet sperperiode kan modewinkels handenvol geld kosten

UNKNOWN
De nieuwe wet op de handelspraktijken, waarin onder meer een verkorte sperperiode voor modewinkeliers is opgenomen, is nog altijd niet verschenen in het Staatsblad. Als dat tegen woensdag niet is gebeurd, geldt de oude regeling en dat zou de handelszaken heel wat geld kunnen kosten, zeggen de ondernemersorganisaties Unizo en Mode Unie.

De nieuwe wet op de handelspraktijken verkort de sperperiode voor kledingzaken, schoenwinkels en verkopers van lederwaren. In de zomer zou de sperperiode voortaan gelden van 6 tot en met 30 juni, in plaats van vanaf 15 mei.
 
De nieuwe regeling geldt echter pas vanaf dertig dagen na publicatie in het Staatsblad, melden Unizo en Mode Unie. Dat betekent dat de wet tegen woensdag gepubliceerd moet zijn, anders start de sperperiode op 15 mei.
 
Het probleem is dat vele handelaars nu al drukwerk besteld hebben voor de zogenaamde "midseason sales", traditionele prijsverminderingen net voor de sperperiode. Dat drukwerk kost vaak 1.000 euro of meer, luidt het.  "Als de nieuwe wet na 14 april gepubliceerd wordt, dan start de sperperiode op 15 mei, net zoals vroeger. Dan zouden de aangekondigde midseason sales onwettig worden. Dat zou het reclamedrukwerk niet alleen waardeloos maken, het gooit ook de seizoensplanning van veel zelfstandige modewinkeliers overhoop", stellen de twee organisaties. (belga/vsv)