UGent-onderzoekers geven fout toe: “Tijdelijke werkloosheid is hoger in Frankrijk dan in België"

EPA
Frankrijk maakt meer gebruik van tijdelijke werkloosheid dan België. Dat erkennen economen van de UGent na kritiek op een paper waarin ze opperden dat België misschien te genereus is geweest met steunmaatregelen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In hun rapport adviseerden de UGent-onderzoekers om de financiële steunmaatregelen te optimaliseren. Ze wezen erop dat Belgische werkgevers veel meer gebruikmaken van het systeem van tijdelijke werkloosheid dan werkgevers in buurlanden Frankrijk en Duitsland. "Dat doet de vraag rijzen of er geen sprake is van overmatig gebruik", klonk het.

Op die passage in het rapport kwam kritiek, onder meer van oud-premier Yves Leterme. Die stelde dat in Frankrijk en Duitsland veel meer sprake is van tijdelijke werkloosheid dan in de studie weergegeven werd.

De auteurs hebben nu een extra pagina toegevoegd aan hun werk, waarin ze erkennen dat de cijfers er intussen anders uitzien. Ze zagen een bericht van 14 april van het Franse ministerie van Tewerkstelling over het hoofd, luidt het. 

"Op die datum werden ongeveer 8,7 miljoen werknemers in tijdelijke werkloosheid geteld. Dat is iets minder dan de helft van het aantal Franse werknemers in de privésector." Dat betekent dus dat niet in België maar wel in Frankrijk het meest gebruikgemaakt wordt van tijdelijke werkloosheid.

"Niettemin blijven de vragen die we ons bij de Belgische cijfers stelden actueel: het verdient onderzocht te worden hoe het komt dat deze cijfers zo exploderen in vergelijking met de grote recessie van 2008 en 2009", aldus de economen.

Lees ook: Gemeenten wachten niet op initiatief van hogerhand en delen zelf mondmaskers uit (+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Koen Van Crombruggen

  Ze wilde zich weer eens profileren en dus weeral oppervlakkig snel snel iets in mekaar flansen. En dat zijn diegene die het gaan maken...

 • richard mestdagh

  Iedere normaal denkende mens wist dat alleen populairen Bart is er met zijn twee voeten ingesprongen om toch maar weer wat aandacht op zijn persoon te kunnen vestigen!!

 • Rudy Devolder

  Daar gaan de procenten waar dewever mee voor de proppen kwam. Doet alles om zijn gelijk te halen,waarheid of niet.

 • Frank Van Tienen

  Wat een afgang voor die universiteit