UberPOP stopt in Nederland

ANP
De illegale taxidienst UberPOP stopt vanaf vrijdag in heel Nederland. Eind 2014 verbood de rechter de onlinedienst waarmee particulieren goedkope taxiritten aanbieden. Het bedrijf gaat er wel verder met legale versies van de app, namelijk UberX, UberBlack en UberLux.

"Ondanks het feit dat het tot interessante inzichten heeft geleid in hoe de mobiliteit van de toekomst eruit zou kunnen zien, heeft Uber besloten met UberPOP te stoppen omdat de dienst een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving'', laat het bedrijf weten.

De goedkope taxidienst werd eind 2014 door de rechter verboden. UberPOP bleef actief, maar in de loop van dit jaar werd de dwangsom per betrapte chauffeur aanzienlijk verhoogd tot 50.000 euro. De beslissing is teleurstellend voor de honderden uberPOP-bestuurders die via het platform de afgelopen maanden extra konden bijverdienen.

Het bedrijf gaat in Nederland wel verder met legale versies van de app, UberX, UberBlack en UberLux. Uber heeft alle uberPOP-bestuurders ondersteuning aangeboden om UberX- of UberBLACK-chauffeur te kunnen worden, maar de verwachting is dat velen dit niet kunnen doen vanwege de hoge kosten die gemoeid zijn met het voldoen aan alle wettelijke verplichtingen.