Uber stopt in Texaanse stad Austin vanwege geschil vingerafdrukken

AFP
De taxidienst Uber heeft besloten zijn diensten niet meer aan te bieden in de Texaanse stad Austin. De stad keurde een wetsvoorstel goed waarin staat dat chauffeurs een controle met vingerafdrukken moeten ondergaan. Uber dreigde eerder al dat het zou stoppen in Austin als de wet erdoor kwam.

Ook Lyft, een concurrent van Uber die ook taxidiensten via een app aanbiedt, trekt zich terug uit de stad. Beide "ride sharing"-bedrijven zeggen dat vingerafdrukken nemen onnodig en te hinderlijk zijn om nieuwe chauffeurs aan te trekken.

De stad Austin wil niet dat beide bedrijven vertrekken, maar ze moeten zich wel aanpassen aan de regels. Een functionaris zegt dat hij bekommerd is om de veiligheid van de inwoners en wil zeker zijn dat de chauffeurs geen crimineel verleden hebben. Zowel Uber als Lyft zeggen dat ze niet willen vertrekken, maar "de nieuwe regel laat het echte ride sharing niet toe te functioneren." Heel wat andere steden als Los Angeles, Houston en Miami denken erover om het afnemen van vingerafdrukken te gaan verplichten. Ook in die steden dreigt Uber te stoppen als de wetten erdoor komen.

Uber en Lyft gaven in Austin meer dan 8 miljoen dollar uit om te verhinderen dat het wetvoorstel gestemd zou worden. Een lobbygroep die voor was zou maar 100.000 dollar gespendeerd hebben.

Lyft-taxi's zijn te herkennen aan een grote roze snor op de voorkant.
AFP Lyft-taxi's zijn te herkennen aan een grote roze snor op de voorkant.