Uber gaat op zoek naar 2,8 miljard dollar

Investeerders lopen nog steeds storm voor de hippe taxi-app Uber.
AP Investeerders lopen nog steeds storm voor de hippe taxi-app Uber.
Er staat nog steeds geen maat op het succes van taxidienst Uber. Het Amerikaanse bedrijf gaat in een nieuwe investeringsronde op zoek naar 2,8 miljard dollar (2,45 miljard euro). Eerst was er 'maar' sprake van 1 miljard dollar, of ruim 875 miljoen euro.

De populariteit die Uber bij gebruikers geniet, wordt nog overtroffen door die bij investeerders, stelt de New York Times vast. De taxi-app haalde al meer dan 4 miljard dollar op.

In dat bedrag zit ook een lening van 1,5 miljard dollar. Dat bedrag kan in het geval van een een beursgang worden omgezet in aandelen, al lijkt Uber daar vooralsnog geen haast mee te maken.

Zelfs naar Silicon Valley-standaarden doet de startup het bijzonder goed. De waarde van Uber wordt geschat op 40 miljard dollar en de app moet binnen de sector van tech-startups alleen het Chinese smartphonebedrijf Xiaomi voor zich dulden.

Expansie

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de taxi-app - ondanks weerstand in een aantal Europese landen als België, Spanje en Duitsland - inzet op expansie. Daarbij lonkt Uber niet alleen naar Europa, maar ook naar Aziatische markten.

Niet alleen de regelgeving in een aantal Europese landen wordt daarbij een uitdaging, ook de concurrentie in China wapent zich tegen Uber. Zo maakten Kuaidi Dache en Didi Dache, twee van China's grootste taxibedrijven, fusieplannen bekend. Indien die fusie er komt, zal het nieuwe bedrijf liefst 90 procent van de markt in handen hebben. Op de thuismarkt laat ook Ubers belangrijkste concurrent Lyft van zich horen. Dat bedrijf wil zo'n 250 miljoen dollar ophalen in een nieuwe investeringsronde.

De waarde van Uber wordt geschat op 40 miljard dollar en de app moet binnen de sector van tech-startups alleen het Chinese smartphonebedrijf Xiaomi voor zich dulden