Uber-chauffeur moet werknemer zijn volgens revolutionaire arbeidswet in Californië

Uber ligt wereldwijd in de clinch met partijen die vinden dat zelfstandige chauffeurs in feite werknemers zijn .
Joel Hoylaerts / Photo News Uber ligt wereldwijd in de clinch met partijen die vinden dat zelfstandige chauffeurs in feite werknemers zijn .
Californië wil dat bedrijven achter de zogenaamde ‘gig economy’, zoals taxi-apps of maaltijdbezorgers, hun personeel voortaan als werknemer behandelen. De senaat van de Amerikaanse staat heeft hieromtrent een wet goedgekeurd. Als werknemer heeft men in Californië recht op het minimumloon, betaalde vakantie en ziekteverlof. De kwestie over het personeelsstatuut bij bijvoorbeeld Deliveroo is ook bij ons een punt van discussie.

De nieuwe wet die in Californië is aangenomen, schrijft voor dat mensen alleen als zelfstandige kunnen worden behandeld als hun werk buiten de gebruikelijke activiteiten van het bedrijf valt. De wet gaat wel pas in als de gouverneur die heeft ondertekend. Dat zou voor binnenkort zijn.

In Californië werken naar schatting ruim een miljoen mensen als zelfstandige via digitale platforms. Naast de aanzienlijk hogere kosten, is de nieuwe wet ook van symbolische waarde. Veel ontwikkelaars van apps voor de gig economy, die zich beroepen op hun innovatieve karakter, hebben hun zetel in Silicon Valley in Californië.

Bij taxi-app Uber werkt het personeel overal ter wereld als zelfstandige. Maar in steeds meer landen komt het bedrijf daarmee onder vuur te liggen. Ook in het Verenigd Koninkrijk bepaalde de op een na hoogste rechtbank vorig jaar dat Uber-chauffeurs eigenlijk werknemers zijn.

Bekijk ook: De geheimen van Uber
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Een zelfstandige kiest zelf zijn opdrachten, zijn werkuren en zijn prijs. Het is duidelijk dat geen enkele van die drie bij dergelijke schijn zelfstandigen het geval is.

 • Geert Landsman

  Het is zo simpel op te lossen, elk personeelslid dat voor jou bedrijf werkt of jouw in jouw naam werkt (simpel bewijs is voldoende!) moet in dienst verband staan. Al dan niet met contract maar dezelfde voorwaarden en beschermingen als het gewoon personeel. Gewoonweg verbieden op factuurbasis toe te staan dat er verloond wordt. Zo is het meteen gedaan met onderaanneming en andere onzin om zaken te ontduiken. Geen contract of aanstelling = baas vliegt bak in!

 • raf janssens

  Dat wordt stilaan tijd. Al die platformen zoals Uber en Air BNB doen er alles aan om belastingen en sociale zekerheidskosten te ontduiken. De modale gebruiker is er zich amper van bewust dat hij dit systeem mee ondersteunt als hij die diensten gebruikt.

 • Jo Bosman

  Deliveroo. Uber enz Ook hier zou men hun werknemers niet mogen dwingen om zelfstandig te zijn. Uber en co ontlopen op deze wijze enkel hun maatschappelijke verplichtingen tegenover onze sociale zekerheid .