Twintigers kopen minder snel eigen woning

Keys with a house-shaped keyring on a white methacrylate table of a real estate agent
Thinkstock Keys with a house-shaped keyring on a white methacrylate table of a real estate agent
Op de markt van woonkredieten maken twintigers plaats voor veertigplussers. Dat blijkt uit cijfers van het adviesbureau Immotheker-Finotheker, schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, de Gazet van Antwepen en Het Belang van Limburg vandaag.

In 2007 was op een haar na de helft van de klanten jonger dan dertig jaar. In de daaropvolgende jaren liep dat aandeel systematisch terug. In 2016 was het nog 25,3 procent - een halvering dus in negen jaar tijd. Tegelijk verdubbelde het aandeel van de veertigplussers. In 2007 waren zij goed voor 12,7 procent van de markt, in 2016 was dat al 30,4 procent. De gemiddelde leeftijd van de woningkoper is in die periode gestegen van 31,1 jaar naar 36,9 jaar.

Volgens John Romain (Immotheker) heeft deze ontwikkeling alles te maken met de betaalbaarheid van vastgoed. Ondanks de gedaalde rente is een eigen woning voor jonge consumenten minder bereikbaar geworden. Onder meer doordat banken almaar minder geneigd zijn om de aankoop volledig te financieren.
47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Je kan als twintiger zeer zeker een woning kopen,mijn 3 bengels alle gekocht rond 26ste en ook gestudeerd ,èèn vereiste ,niet boemelen ,geen te dure kleding,al zeker geen wagen die je op 85 maand beleend,fuiven ,drank,alle jaren nieuwe gsm snuf-jes,geen 2 a 3 keer met verlof per jaar en je hebt geld om woning te kopen.Nu na X jaartjes hebben ze dank zo'n instelling geld genoeg om nu te doen waar ze destijds van afgezien hebben ,zo werkt het en niet anders en zo was het voor 60 jaar idem.

 • Karel Van Beeck

  Met dank aan de malafide makelaars.

 • Arthur Houben

  Onze twintigers moeten immers sparen voor hun PENSIOEN!!! Kroostrijke migranten kopen alle vastgoed op, die krijgen daar voorkeuren en kortingen voor,onze kinderen niet! De wijk van mijn ouderlijk huis is geheel turks geworden, Vlamingen kunnen geen woning meer kopen door de politiek die het ocmw speelt voor vreemden met ons belastinggeld zodat die onze woningen kunnen kopen..opzéttelijk.

 • joris vandewalle

  hoog opgeleid of niet, veel hangt af hoeveel je krijgt van mamaa'tje en papaa'tje. Sommigen hebben theorisch al een huis in bezit wanneer ze 18 jaar zijn. Anderen moeten jaren werken en serieus belastingen betalen op de inkomsten van dat werk vooraleer ze een huis tot hun eigendom kunnen rekenen. => rijken worden rijker. Mensen(slim of dom) zonder rijke ouders worden armer.

 • Theo Beyens

  Diefstal van de makelaar , hoe hoger de prijs hoe meer commissie .Het werk is toch het zelfde ? Het heeft geen enkel meerwaarde met hen ,integendeel ze gaan minimum met +- 15.000 € commissie aan de haal . Kopers wordt eens wakker .