Tweede week staking bij Brusselse brandweer

Bij de Brusselse brandweer gaat vandaag de tweede week administratieve staking in. Omdat er geen reactie komt, verhardt de toon bij de brandweer.

Reden
De Brusselse brandweermannen zijn ontevreden over het aantal manschappen, het beheer en de directie. De actie gaat uit van het vakbondsfront SLFP-CGSP. De twee organisaties komen morgen samen om te beslissen of er vanaf overmorgen een stakingspost komt voor de grootste Brusselse brandweerkazerne aan de Helihavenlaan.

Doel
Volgens SLFP-verantwoordelijke Eric Labourdette, is het niet de bedoeling van de actie het administratief personeel te beletten van te werken. De stakers willen enkel beletten dat de administratieve documenten, vooral die over brandpreventie, ter plaatse raken. Labourdette zegt dat de actie goed wordt opgevolgd. De wachtdienst die moet tussenkomen bij spoedinterventies werkt wel normaal.

Grieven
De brandweerlui zijn ontevreden om verschillende redenen. Volgens de SLFP heeft de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) nog steeds geen arbeidsreglement, ondanks eerdere beloftes. De directie is daarenboven al maanden onvolledig. Er ontbreekt onder meer een directeur financiën, een juridisch directeur en een verantwoordelijke human resources. Bovendien wacht de SLFP nog steeds op een antwoord over vacatures op A 3-niveau voor medewerkers voor de dienst 100 en over de werkcondities wat betreft opleiding voor PIVO (Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding). De vakbond wijst er ook op dat tussen nu en 2010 tot 17 officiers kunnen vertrekken omwille van pensioen. "Om hun opvolgers op te leiden is drie jaar nodig", aldus Labourdette.

Overheid
De Brusselse minister verantwoordelijk voor de DBDMH, Benoît Cerexhe (cdH), betreurt "de weinig constructieve houding" van het vakbondsfront. Dat er nog steeds vier lege directeursposten zijn, is volgens hem te wijten aan vertragingen in de procedure. Ook dat er nog geen directeur-generaal is, is een gevolg daarvan.

Cerexhe beloofde wel dat de brandweer er binnenkort een jurist bijkrijgt. Dat kan echter pas vanaf april, omdat de betrokkene niet eerder zijn oude werkplek kan verlaten. De minister voegde daar aan toe dat hij momenteel werkt aan een herziening wat betreft kaderpersoneel om de brandweerlui te vervangen die tussen nu en 2010 vertrekken. (belga/sam)