Twee jaar onderhandelen over zware beroepen levert niets op: "Geen millimeter vooruitgang geboekt"

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).
belga Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).
Vakbonden en werkgevers hebben na bijna twee jaar onderhandelen geen akkoord kunnen bereiken over wat als een zwaar beroep kan worden bestempeld. Dat is vernomen bij de sociale partners. De bal ligt nu in het kamp van de regering.

Al bijna twee jaar onderhandelen vakbonden en werkgevers over wie wel dan niet een zwaar beroep uitoefent. Wie een zwaar beroep uitoefent, zou vroeger op pensioen kunnen. Op een finale bijeenkomst in het Nationaal Pensioencomité is beslist om een verdeeld advies uit te brengen over het dossier van de zware beroepen. "We gaan akkoord om niet akkoord te gaan", klinkt het bij de sociale partners.

80 criteria

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) bevestigt dat het gezien de veel te verregaande voorstellen van de vakbonden - tachtig criteria - het niet haalbaar bleek om tot gezamenlijke oplossing te komen. "Met tachtig criteria zou quasi iedereen een zwaar beroep hebben", klinkt het bij de werkgeversorganisatie. "Als de uitzondering evenwel de regel wordt, heeft iedereen een zwaar beroep en wordt de hervorming volledig uitgehold", aldus het VBO.

De werkgeversorganisatie ijvert om de algemene regel van 45 jaar te hanteren bij de uitwerking van het pensioen met punten. "Pas nadien kunnen we aan de hand van objectieve criteria bepalen welke uitzonderingen er zo nodig kunnen bestaan." Het VBO bepleit objectieve, meetbare en controleerbare criteria, zoals bijvoorbeeld gedurende lange tijd nachtwerk te hebben gepresteerd en waarvan is bewezen dat dit effecten kan hebben op de gezondheid.

Ondernemersorganisatie Unizo stelt vast dat "na twee jaar onderhandelen, er geen millimeter vooruitgang is geboekt". Volgens Caroline Deiteren van de Unizo-studiedienst moet de regering goed nadenken vooraleer een stelsel van zware beroepen in te voeren. Ze wijst op de moeilijkheid om wetenschappelijk onderbouwde criteria te vinden voor zware beroepen. Enkel van nachtarbeid is wetenschappelijk onderbouwd dat het belastend is. "De rest is te discutabel om pensioenvoordelen toe te kennen", aldus nog Deiteren. 

Enkel van nachtarbeid is wetenschappelijk onderbouwd dat het belastend is

Caroline Deiteren

Publieke sector

De bonden en werkgevers onderhandelden over zware beroepen in de privésector. Het overleg over zware beroepen in de publieke sector is wel nog lopende.

In principe is het nu aan pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) om het heft in handen te nemen, maar verwacht wordt dat de Waalse liberaal de onderhandelingen bij de ambtenaren zal afwachten alvorens initiatief te nemen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Debat wordt ook niet eerlijk gevoerd. Stress kan je niet meten. Maar daar gaat het niet om. Hoge fysieke en mentale belasting kan je wel objectiveren. Onregelmatige werktijden die je levensritme ontregelen ook. In bepaalde beroepen heeft men zelfs last van de drie, zoals een RVT verpleegster. Maar een administratieve verpleegster dan weer niet. Valt ook niet op te lossen met werkbaar werk. Sommige taken vereisen nu éénmaal een hoge belasting.

 • Jenny Maes

  Als die Bacquelaine het binnenkort voor het zeggen heeft dan zijn de politiekers, ambtenaren en leraren een zwaar beroep. Ze zullen het hoogste pensioen krijgen en het minste moeten werken. En de gewone mensen zullen weeral uit de boot vallen.

 • kurt van den brande

  Ik werk al 22 jaar in de bouw als dakwerken. Zou dat een zwaar beroep zijn? Ik werk altijd in de gezonde buitenlucht en in de zomer heb ik ook een snel een bruin kleurtje. Ik ben precies altijd op verlof ......

 • René Schoeters

  Dat verwonderd mij niet, hoeveel lopen er niet rond die denken dat ze hard moeten werken en eigenlijk beter zouden zwijgen! Vergeefse moeite als je het mij vraagt!

 • jean-pierre rejek

  hoe zou dat komen,hun eigen beroep hoort bij zware beroep.