Twee bezwaren bij Raad van State tegen uitbreidingsplannen Antwerpse haven

De Antwerpse haven.
EPA De Antwerpse haven.
Bij de Raad van State zijn twee verzoeken tot vernietiging ingediend tegen het voorkeursbesluit voor extra containercapaciteit voor de haven van Antwerpen. Dat schrijft transportmagazine Flows woensdag. Het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken bevestigt het nieuws. In afwachting van de uitspraak van de Raad van State wordt intussen gewoon verder gewerkt aan de uitbreidingsplannen.

De bezwaren komen van de vzw Erfgoedgemeenschap Doel & Polder en ‘Polder van het Land van Waas’, het polderbestuur dat instaat voor waterbeleid en ander beheer in het poldergebied van de gemeenten Beveren, Sint-Gillis-Waas en Zwijndrecht. Ze dienden bij de Raad van State een verzoek tot vernietiging in voor het zogenaamde voorkeursbesluit Extra Containercapaciteit Antwerpen (ECA). Dat zijn de plannen van de Vlaamse regering om de havencapaciteit te vergroten door het ombouwen van de bestaande dokken en de aanleg van een nieuw getijdendok.

Verder tekenen

Volgens Filip Boelaert (CD&V), secretaris-generaal van de het Departement Mobiliteit en Openbare werken en voorzitter van het ECA-overleg, kan er ondanks de bezwaren op dit moment verder getekend worden aan de plannen van het voorkeursbesluit. “Omdat het gaat om verzoeken tot vernietiging en niet tot opschorting, kan het project doorgaan in onze werkgroepen tot de Raad van State uitspraak doet.”

Filip Boelaert is secretaris-generaal van de het Departement Mobiliteit en Openbare werken en voorzitter van het ECA-overleg.
BELGA Filip Boelaert is secretaris-generaal van de het Departement Mobiliteit en Openbare werken en voorzitter van het ECA-overleg.

Wanneer de Raad van State over de zaak beslist, is onduidelijk. De periode waarin bezwaren ingediend kunnen worden, loopt nog tot 2 juni. Die termijn werd verlengd door de coronacrisis. Boelaert benadrukt dat het departement belang hecht aan transparantie en overleg wanneer er problemen zijn met de huidige plannen. Met de indieners van de verzoeken was nog geen overleg. Daarvoor wacht het departement op het aflopen van de termijn.

Lees ook:

Raad van State stuurt ook lancering ‘tracing-app’ in de war (+)

Grote brand verwoest deel van historische pier in haven van San Francisco
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bruno Vermeire

    Heeft BDW nog niet genoeg (belasting) geld op gebruikt van zijn Vlaamse kiezer, omdat het zeker niet naar de Walen zou gaan. Door de corona kom er minder schepen in die haven. En dan hebben we het nog niet over zijn bijkomende autostrade die met nog meer belastinggeld gaat lopen.