Twee Belgen naar conferentie voor machtigste mensen ter wereld

PHOTO_NEWS
In de Deense hoofdstad Kopenhagen gaat morgen de 62ste editie van de Bilderbergconferentie van start, een bijeenkomst van enkele van de machtigste mensen ter wereld. Ongeveer 140 deelnemers uit 22 Europese en Noord-Amerikaanse landen hebben hun aanwezigheid bevestigd. Onder hen twee Belgen: Etienne Davignon, minister van Staat en voormalig voorzitter van de conferentie, en Thomas Leysen, voorzitter van KBC.

De deelnemers aan de conferentie, vooral politici, bankiers en zakenmensen, bespreken er de belangrijkste (wereld)problemen van het moment. De conferentie vindt plaats in het Marriott Hotel en zal vier dagen duren.

De Bilderberg Groep heeft de gastenlijst vrijgegeven en daarop figuren naast Davignon en Leysen ook zes Nederlanders, onder meer prinses Beatrix en voor het eerst Diederik Samsom, fractieleider van de PvdA. Andere prominenten die naar Scandinavië afzakken, zijn Eric Schmidt, topman van internetgigant Google, Mathias Döpfner, CEO van het Duitse uitgeversconcern Axel Springer, Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken ten tijde van president Nixon, IMF-directrice Christine Lagarde en NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. Opvallend is de ondervertegenwoordiging van vrouwen: ongeveer één op de tien deelnemers is een vrouw.

Geheimzinnigheid
De Bilderberg Groep liet al weten welke thema's aan bod zullen komen. Zo zal er onder meer gepraat worden over de duurzaamheid van het economisch herstel, de vergrijzing, Europa, privacy en China. Uiteraard staat ook Oekraïne op de agenda. Wat er exact gezegd wordt, zal niet naar buiten komen: de Bilderbergconferenties zijn altijd omgeven door een waas van geheimzinnigheid. De pers wordt geschuwd en achteraf wordt er geen verslag uitgebracht over de inhoud van de gesprekken.

De eerste conferentie werd gehouden in 1954 in Hotel De Bilderberg in Oosterbeek nabij Arnhem.