Turtelboom investeert 8,2 miljoen in groene warmte

Energieminister Turtelboom doet een oproep om projecten in te dienen bij het Vlaams Energieagentschap (VEA).
BELGA Energieminister Turtelboom doet een oproep om projecten in te dienen bij het Vlaams Energieagentschap (VEA).
Omdat de Vlaamse regering een budget van 8,2 miljoen euro vrijmaakt voor projecten rond groene warmte, doet Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) een oproep om projecten in te dienen bij het Vlaams Energieagentschap (VEA).

Ze deed dat tijdens de inhuldiging van twee nieuwe WKK motoren voor het Gentse stadsverwarmingsnet, waarbij EDF Luminus vijf miljoen euro investeert. "Momenteel is er een groot onbenut potentieel van groene warmte en gaat er nog veel restwarmte ongebruikt verloren", zei minister Turtelboom. "Dit terwijl het overgrote deel van de energievraag niet uit elektriciteit, maar uit warmte bestaat."

Bedrijven of andere organisaties die zelf groene warmte willen produceren, restwarmte recuperen of biomethaan produceren en in het aardgasnet injecteren, kunnen tot 4 februari 2015 projectvoorstellen indienen.

Doelstelling
Van de 8,2 miljoen euro die opzijgezet worden voor de nieuwe projecten, die evenwel niet in aanmerking komen voor groenestroom- of warmtekrachtcertificaten of ecologiesteun, is 6,2 miljoen bestemd voor restwarmteprojecten en telkens één miljoen voor groene warmte- en biomethaanprojecten.

Volgens studies van VITO kan groene warmte tegen 2020 een derde tot de helft van de Belgische doelstelling van 13 procent voor hernieuwbare energie invullen. "Groene warmte laat ons toe om onze doelstelling op het vlak van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie op een goedkopere manier te halen dan door in te zetten op bijvoorbeeld groene energie", aldus nog de minister.

Goedkoper
Turtelboom hield een pleidooi voor diversificatie van de productie en liet daarbij ook verstaan veel meer op kleinschalige projecten te willen inzetten. Groene warmte benut niet alleen de restwarmte die anders mogelijk verloren gaat, ze is ook goedkoper. De CO2-voetafdruk ligt minstens 35 pct lager dan de klassieke verwarming, merkte EDF Luminus nog op.