Turkse beurs en lira ingestort door politieke crisis

UNKNOWN

De beurs van Istanboel en de Turkse lira zijn vandaag ingestort nadat er vrijdag grote beroering is ontstaan over een poging van de openbare aanklager om de regerende AKP partij van premier Erdogan te verbieden.

Beurs
De IMKB-100-index op de beurs van Istanboel zakte maandagochtend bij de opening met 2.997,67 punten (7,04 procent) tot 39.588,24 punten. Tegen de middag bedroeg het verlies al 3.199,8 punten of 7,51 procent. Het is van maart 2007 geleden dat de index nog onder de 40.000 punten dook.

Lira
De Turkse lira verloor dan weer 3,6 procent ten opzichte van de dollar. Vrijdag werd nog 1,231 lira betaald voor een dollar, maandag was dat al 1,277 lira.

Pessimisme
De dalingen kaderen in de pessimistische sfeer op de internationale beurzen en de overname van de Amerikaanse investeringsbank Bear Stearns door JPMorgan, maar vooral de angst voor politieke instabiliteit.

AKP
De openbare aanklager Abdurrahman Yalcinkaya leidde vrijdag bij het grondwettelijk hof een procedure in tegen de AKP wegens "het ondermijnen van het seculiere karakter van de staat". Tevens wil hij premier Erdogan, president Abdullah Gul en de topfunctionarissen bij de AKP vijf jaar van het politieke toneel bannen.

Vandaag begon het grondwettelijk hof met het onderzoek van de ontvankelijkheid van de procedure. Daarover zal pas binnen enkele maanden uitsluitsel bestaan. (afp/bdr)