TUI verwacht stevige groei na faillissement Thomas Cook

Illustratiefoto.
ANP Illustratiefoto.
Touroperator TUI verwacht veel meer reizen te verkopen voor komende zomer, na het faillissement van rivaal Thomas Cook. “De reismarkt in Duitsland en Groot-Brittannië zal waarschijnlijk krimpen, maar wij zullen marktaandeel winnen”, klinkt het.

Dinsdag kondigde TUI-topman Fritz Joussen de verwachte groei aan bij de presentatie van de kwartaalcijfers in Hannover. De topman gaf voorts mee dit boekjaar geen leveringen meer te verwachten van Boeings 737 MAX. Dat vliegtuig wordt sinds enkele dodelijke ongevallen in Indonesië en Ethiopië aan de grond gehouden.

Hoge omzet verwacht

Voor het lopende boekjaar tot eind september verwacht de topman een hoge eencijferige groei van de omzet. De operationele winst zou tussen 850 miljoen en 1,05 miljard euro liggen. Daarmee ligt de ondergrens zowat 100 miljoen euro lager dan voorheen. Maar daarvoor heeft Joussen nu voor het eerst de meerkosten voor een langere 737 MAX-crisis meegerekend, alsook een eerste schadevergoeding die Boeing zou betalen.

In het eerste kwartaal tot eind december nam het operationele verlies bij TUI met 77 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, tot zowat 147 miljoen euro. Onder de streep daalde het nettoverlies echter met bijna 8 procent tot 129 miljoen euro. Reisaanbieders schrijven in het zwakke winterseizoen in de regel rode cijfers, omdat ze hun vaste kosten niet kunnen dekken. De winst wordt vooral in het zomerseizoen geboekt.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Somers

  Het is een feit dat Tui meer verdient ze hebben de prijzen dan ook enorm doen stijgen na het failissement van Thomas Cook. Spijtig genoeg normaal vlieg ik regelmatig met Tui maar nu denk ik er over om met Tap Portugal te vliegen komt mij goed koper uit.

 • Markos Agios

  Logisch dat ze gingen profiteren van de situatie. Heb dit ook gezien toen het kantoor van SixT gesloten wer en Herz plots zijn prijzen verdubbelde.

 • Marc Verkest

  Ja met hun prijzen te verhogen. Onze reis dat we verleden jaar gedaan hebben is nu 25% duurder. Bende profiteurs. Ga mijn reis elders boeken. Met neckerrman en Thomas cook zijn 2 grote spelers weg en hebben ze vrije baan om hun prijzen te verhogen. Dieven zijn het.

 • branda van den berg

  Jaja de prijzen zullen klimmen maar dan gaan we langs nl da scheelt een pak (dieven)

 • Olivier Delbeke

  Ik verwacht minder reizen meer oh Corona virus. Geloof ze niet