Trump vraagt Saoedi's om olieproductie drastisch te verhogen

Donald Trump en de Saoedi-Arabische koning Salman.
AFP Donald Trump en de Saoedi-Arabische koning Salman.
President Donald Trump heeft in een tweet laten weten dat hij aan Saoedi-Arabië heeft gevraagd om drastisch meer olie te produceren om de stijging van de olieprijzen in te dammen. 

"Net gesproken met koning Salman van Saoedi-Arabië en heb uitgelegd dat ik hem, vanwege de onrust en het disfunctioneren in Iran en Venezuela, vraag de olieproductie te verhogen tot misschien wel 2 miljoen vaten", twitterde Trump in de hem kenmerkende taal. "De prijzen zijn te hoog! Hij heeft ingestemd!"

Als Saoedi-Arabië inderdaad instemt met verzoek zou dat de onbenutte productiecapaciteit in de wereld tot het uiterste opvoeren. Juist vorige week besloot de OPEC al om de productie met maximaal een miljoen vaten te verhogen. Een vat ruwe olie kost momenteel net iets minder dan 80 dollar, het hoogste niveau sinds november 2014.

Afgelopen tijd pompte Saoedi-Arabië dagelijks circa 10 miljoen vaten op. Het land heeft echter een maximum capaciteit van wel 12 miljoen vaten. Het is die grens die Trump koning Salman vraagt op te zoeken. Een rechtstreeks verzoek van een Amerikaanse president aan Saoedi-Arabië voor extra olie is opmerkelijk en zelden vertoond.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Tja, dan had ie eerst moeten nadenken voor hij met heel de wereld een handelsoorlog startte. Plat op zijn buik.

 • HUBERT VANHOVE

  Hij kan de productie in zijn land toch ook opdrijven of is hij bang dat dan de capaciteit uitgeput geraakt zodat hij afhangt van anderen

 • paul van de velde

  Weer een bewijs dat Trump zijn bevolking steunt en beschermt tegen de dure olie.

 • adam naaktgeboren

  Trump heeft verstand wat ze hier niet hebben.

 • Van West Yves

  Nog even en er is niets meer..