Trump overweegt verbod Chinese bedrijven op Amerikaanse aandelenbeurzen

Tegelijk moeten de geldstromen vanuit de Verenigde Staten naar China aan banden worden gelegd, vindt Trump.
AFP Tegelijk moeten de geldstromen vanuit de Verenigde Staten naar China aan banden worden gelegd, vindt Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump overweegt een verbod op te leggen voor noteringen van Chinese bedrijven op Amerikaanse aandelenbeurzen, terwijl ook de geldstromen vanuit de Verenigde Staten naar China aan banden moeten worden gelegd. Dat meldden ingewijden in het Witte Huis.

Trump zou behalve naar het stopzetten van Chinese noteringen in de VS ook kijken naar inperking van de mogelijkheid van Amerikaanse pensioenfondsen voor investeringen in Chinese aandelen. De stap zou een duidelijke escalatie betekenen van het langslepende handelsconflict tussen beide economische grootmachten, in aanloop naar nieuwe onderhandelingen volgende maand in Washington.

Chinese bedrijven met noteringen op Wall Street werden flink lager gezet na de berichten, zoals internetgigant Alibaba, die ruim 5 procent verloor, en zoekmachinebedrijf Baidu (min 3,4 procent). Ook de beursgraadmeters in New York zakten in het rood na de berichtgeving.

De exacte details rond het mogelijke verbod op noteringen van Chinese bedrijven in de VS moeten nog worden uitgewerkt en de plannen moeten nog worden goedgekeurd door Trump, zeggen de ingewijden. De inperking van geldstromen vanuit de VS naar China kan in de miljarden dollars lopen. De Chinese munt verloor aan waarde na de berichten. Peking is juist bezig beperkingen rond buitenlandse geldstromen naar China te versoepelen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Vanlaeken

  Heel erg doordacht van Trump. Hij is president om de belangen van zijn volk te behartigen, en dat doet hij goed. China is een vuile speler. Letterlijk en figuurlijk, door milieuvervuiling en het fabriceren van boecht, maar ook door zonder sociale zekerheid de markt leeg te zuigen. En dan houden ze hun munt laag ook nog. In Europa laten de mensen en hun vertegenwoordigers zich graag bestelen, Trump niet. Groot gelijk.

 • Ronny Biesen

  Het einde van de vrije markt. Deze man moet snel weg of er gebeuren ongevallen in de economie waardoor miljoenen mensen weer op straat staan.

 • Gino Denil

  Er zijn nog andere aandelenbeurzen in de wereld.

 • Ghislain Geerts

  De Chinezen kunnen vragen wanneer Amerika hun schulden zullen terugbetalen .

 • wim Goossens

  Er is een spreekwoord : "Hoogmoed komt net voor de val" ....