Trump klopt zich op de borst: Amerikaanse economie kent grootste groeispurt in vier jaar

REUTERS
De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 4,1 procent gegroeid op jaarbasis. Dat blijkt uit een voorlopige raming van het Amerikaanse ministerie van Handel. Een kwartaal eerder was nog sprake van een groei met een bijgestelde 2,2 procent. President Donald Trump organiseerde prompt een persconferentie om zichzelf een pluim op de hoed te steken.

Het is de sterkste groei van 's werelds grootste economie sinds 2014. Economen hadden verwacht dat de economie stevig zou groeien, geholpen door de belastingverlagingen van Trump. De economie werd vooral aangejaagd door de hogere consumentenuitgaven en bedrijfsinvesteringen. Ook de export droeg een steentje bij. Economen verwachten wel dat het effect tijdelijk zal zijn: door de toenemende handelsconflicten in de wereld zou de groei afzwakken.

Daar denkt Trump anders over. "Deze cijfers zijn erg, erg duurzaam. Dit is geen one-shot", aldus de president. "Als we de handelsakkoorden een voor een binnenrijven, zullen we nog een stuk hoger uitkomen dan deze resultaten. En deze zijn al geweldig." Trump wees voorts op een daling van het handelstekort. "We werden misbruikt door landen, ook bondgenoten, zoals geen land ooit is misbruikt geweest. Ze hebben onze jobs gestolen en onze welvaart geplunderd, maar dat stopt."
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eric Deleu

    En gelijk heeft hij weet.

  • Edmond Dantès

    Hij kan uiteraard nog steeds profiteren van het jarenlange vooruitziend beleid door Obama. Nu nog zelf iets realiseren in het belang van de gewone burger, en niet voor de 1% rijken.

  • Mike Bemelmans

    Trump is the best!