Trump haalt weer uit naar Federal Reserve: “We betalen veel te hoge rentetarieven”

Donald Trump.
BSRagency BSR Agency Donald Trump.
Donald Trump heeft opnieuw uitgehaald naar de Federal Reserve. De Amerikaanse president verwijt de Amerikaanse koepel van centrale banken de rentetarieven onnodig hoog te houden.

"Door het foute beleid van de Federal Reserve betalen we veel hogere rentetarieven dan andere landen die niet aan ons kunnen tippen op economisch vlak. Met andere woorden: onze rentekosten zijn hoger dan in andere landen terwijl ze lager zouden moeten zijn", betoogde Trump op Twitter.

Totdat Trump aantrad, was het zeer ongebruikelijk voor Amerikaanse presidenten om zich openlijk te bemoeien met de Fed. Die instantie voert immers een onafhankelijk monetair beleid. Trump heeft echter al meerdere keren uitgehaald naar de door hem aangestelde voorzitter Jerome Powell en diens voorganger Janet Yellen.

Jerome Powell.
AFP Jerome Powell.

“Academische speech”
Trump reageerde op een speech van het hoofd van de centrale bank van New York, John Williams. Die sprak over snel monetair ingrijpen in tijden van economische zwakte. Beleggers reageerden daar snel op door in te zetten op een spoedige renteverlaging.

Een woordvoerder van de Fed in New York liet echter weten dat het om een academische speech ging en niet over actueel monetair beleid. Het is ongebruikelijk voor de Fed om een speech van een lid achteraf af te zwakken. Beleggers houden zulke toespraken altijd nauwlettend in de gaten op hints over mogelijke rentestappen of andere ingrepen.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan geens

  Bijna gratis geld en dan kost het nog te veel . Je kunt wel denken wat er allemaal aan die kurk hangt, waarop wij allemaal drijven .

 • evelyne dewulf

  dat weet hij nu pas? nixon, ook een republikein en gestorven in 1994, is beginnen sjoemelen met de staatskas...

 • dirk claeys

  Iedereen die nu wakker is weet wat te doen ,! Alle beleggingen ,aandelen' , geld , worden waardeloos, bankgarantie voor de eerste 500 klanten, want jouw bank heeft ook geen centen meer, enkel wat je fisyk zal vasthouden heeft dan enkel nog een waarde!

 • dirk claeys

  Een mogelijke devaluatie op wereldvlak van 100% ? Morgen wakker worden en je 100€ in nog 1€ waard? zelfs de Belgische staatsschuld gaat ieder jaar met 11% omhoog en de economie amper 1 a 2% dus binnen 20 jaar is onze Belgische staatsschuld 250% van het bbp!

 • Ronny Biesen

  Trump wil de rente naar omlaag omdat het hem en andere rijken voordeel brengt. De rest interesseert hem niet. Overal wil hij zich inmengen, ook al heeft hij er niets over te vertellen. En dat frustreert deze narcist. Hopelijk is dit het laatste jaar. Nog 4 jaar Trump is vernietigend, letterlijk want hij zal zijn Midden Oosten oorlog met Iran krijgen.