Trump: “China wil onderhandelingen hervatten om tot handelsakkoord te komen”

Donald Trump.
AFP Donald Trump.
China wil de onderhandelingen met de Verenigde Staten voortzetten om tot een handelsakkoord te komen. “China heeft gebeld, het wil de gesprekken hervatten”, liet de Amerikaanse president Donald Trump in de marge van de G7-top weten. Ook de VS zijn bereid opnieuw rond de tafel te zitten. Dat zal volgens Trump “zeer binnenkort” gebeuren.

“We zijn bereid de problemen op een kalme manier op te lossen, door middel van overleg en samenwerking”, aldus de Chinese vicepremier en hoofdonderhandelaar Liu He. “We zijn fel gekant tegen een escalatie van de handelsoorlog.”

Volgens Trump kregen de Verenigde Staten twee telefoontjes vanuit China om de gesprekken te hervatten. “Ze willen een akkoord afsluiten”, verklaarde de Amerikaanse president. Later op de dag zou er nog officiële communicatie volgen vanuit het Witte Huis.

Escalatie
De handelsoorlog tussen beide grootmachten sleept al meer dan een jaar aan, maar in de voorbije dagen kwam er een escalatie. Vrijdag kondigde China importheffingen aan op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Daarop liet Trump in een reeks tweets weten dat hij de invoerheffingen op Chinese goederen nog meer zou optrekken. “Amerikaanse bedrijven kunnen maar beter op zoek gaan naar alternatieven voor productie in China”, klonk het.

De uitlatingen van de president schoten bij het Amerikaanse bedrijfsleven in het verkeerde keelgat. De aandelenbeurzen kenden als gevolg hiervan stevige verliezen wereldwijd. De G7-top in Biarritz eindigt maandag. 
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Philippaerts

  Over invoerrechten gesproken. Kocht een stel kleren in China van 65 euro. Om het pak te kunnen ontvangen moest 39 euro betaald worden. Over invoerrechten gesproken, dan zijn de invoertarieven van Trump nog een peulschil.

 • Peter De Blieck

  Het water staat Trump aan de lippen. De Amerikaanse economie staat op punt in te storten dankzij zijn "handelsoorlogen" die natuurlijk enkel de bedoeling hebben hem en zijn meesters rijker te maken. Daarom ook dat zijn belasting verminderingen enkel naar de rijke 1% gaat. Trump heeft gewoon veel geluk dat het IQ van een gemiddelde Amerikaan ontzettend laag is...

 • filip deblaere

  Trump heeft gelijk om een gelijkschakeling van de invoerrechten te krijgen. Waarom moeten de invoerrechten van Amerikaanse ( ook Europese ) De tarieven tussen de Amerikaanse en EU invoerrechten zijn ook niet gelijk. Waarom? Kan een journalist daar eens uitleg over geven in een artikel.

 • Gunter Verleyen

  Het zijn de bedrijven die "made in China" hebben gekozen en dit enkel om elk jaar zo groot mogelijke dividenden te kunnen uitbetalen, veel CEO's krijgen ook aandelen van hun bedrijf als extra loon, het is hier zeker niet om de consument te plezieren maar de honger naar geld van de elite

 • Peter Janssens

  Hij is helemaal aan het doordraaien !