Trump benoemt Jerome Powell tot voorzitter Federal Reserve

Jerome Powell naast president Trump.
AFP Jerome Powell naast president Trump.
Jerome Powell wordt de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten. Dat heeft president Donald Trump officieel bekendgemaakt.

Powells naam deed al enige tijd de ronde als de beoogde opvolger van de huidige Fed-preses Janet Yellen. Haar termijn werd niet verlengd. De 'pragmatische' Powell werd in 2012 door Trumps voorganger Barack Obama al aangesteld als bestuurder bij de Fed.

De 64-jarige staat bekend als een voorstander van Yellens beleid van geleidelijke renteverhogingen. Van hem worden op de financiële markten dus eigenlijk geen verrassende stappen verwacht. Naar verluidt heeft minister van Financiën Steven Mnuchin zelfs voor hem gelobbyd omdat hij zo'n veilige keuze is.

Janet Yellen.
AFP Janet Yellen.

Kritische uitspraken
Trump zei eerder dat Yellen, die sinds 2014 de hoogste baas was bij de Fed, het "uitstekend" deed. Dat hij haar toch niet wilde herbenoemen, komt waarschijnlijk door kritische uitspraken van de Fed-voorzitter in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Daardoor bleef de relatie tussen de twee moeizaam.

Door te kiezen voor een andere kandidaat dan de zittende Fed-voorzitter breekt Trump met het verleden. Voormalig Fed-baas Ben Bernanke kreeg van Obama wel een nieuwe termijn, hoewel hij was benoemd door diens voorganger George W. Bush. Daarvoor werd de Fed jarenlang geleid door Alan Greenspan. Die trad aan toen Ronald Reagan nog president was.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.