Topman van Boeing ontvangt voor de rest van het jaar geen loon meer

Toestellen van het type Boeing 737 MAX aan de grond op Boeing Field in Seattle.
REUTERS Toestellen van het type Boeing 737 MAX aan de grond op Boeing Field in Seattle.
Topman Dave Calhoun van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing en voorzitter Larry Kellner van de Raad van Bestuur zullen voor de rest van het jaar geen loon meer ontvangen. Ook heeft het bedrijf vrijdag besloten om tot nader order geen dividend meer uit te keren.

Calhoun nam in januari nog maar de leiding van het geplaagde bedrijf over. Volgens de zakenwebsite Bloomberg heeft hij recht op een jaarsalaris van bijna 11 miljoen dollar (ruim 9 miljoen euro), plus nog eens 17 miljoen dollar (14 miljoen euro) aan bonussen. Kellner, die Calhoun opvolgde als bestuursvoorzitter kreeg vorig jaar bijna 400.000 dollar (zo’n 340.000 euro) in loon en aandelen.

De vliegtuigbouwer moet alle zeilen bijzetten om de coronacrisis het hoofd te bieden. Wereldwijd hebben luchtvaartmaatschappijen vluchten gecanceld en worden toestellen aan de grond gehouden. De luchtvaartindustrie lijdt enorme verliezen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Boeing heeft al om 60 miljard dollar (50 miljard euro) steun van de Amerikaanse overheid gevraagd voor het bedrijf en toeleveranciers. 

Crashes

Boeing zit ook in zwaar weer omdat een van de populairste toestellen, de Boeing 737 MAX, al een jaar wereldwijd aan de grond staat na twee dodelijke crashes in Indonesië en Ethiopië waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. Meerdere luchtvaartmaatschappijen hebben hun bestellingen voor nieuwe toestellen gecanceld of teruggeschroefd. 

Vorig jaar sloot Boeing voor het eerst in meer dan twee decennia een kalenderjaar met verlies af. Het concern leed een nettoverlies van 1 miljard dollar, terwijl een jaar eerder nog een winst van ruim 3,4 miljard dollar werd geboekt. Boeing schatte de totale kosten van het aan de grond houden van de 737 MAX begin dit jaar op 18,6 miljard dollar.

Boeing-topman Dave Calhoun.
EPA Boeing-topman Dave Calhoun.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrick isenborghs

  heeft de eerste 3 maanden van het jaar al meer salaris ontvangen dan 10 werknemers op een gans jaar

 • victor vandesande

  Hij zal er geen boterham minder door eten denk ik.

 • Tamzin Andersen

  Is dit uit medeleven of om de publieke opinie gunstig te stemmen en geen toekomstige klanten te verliezen ?

 • Raymond De Ridder

  Goed voorbeeld. Enkele voorstellen in die mate zin: geen partijdotaties meer. Aantal ministers halveren. Maximum 5 cabinetsleden. 1 auto per cabinet. Idem voor Europese parlementsleden.

 • Jules Vermeers

  Topman heeft zoveel geld binnen dat hij voor de rest van zijn leven op wolken zit en een riant leven kan lijden. Het werkvolk echter die gaan de rekening betalen zoals altijd.