Topman BP: “Trump blijft vriend van olie-industrie”

VS-president Donald Trump schudt de hand van de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman al-Saud in de Saudische hoofdstad Riyad. Saudi-Arabië is de grootste olie-exporteur ter wereld. Foto uit 2017.
AFP VS-president Donald Trump schudt de hand van de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman al-Saud in de Saudische hoofdstad Riyad. Saudi-Arabië is de grootste olie-exporteur ter wereld. Foto uit 2017.
Donald Trump is nog steeds een vriend van de olie-industrie, ondanks dat de Amerikaanse president herhaaldelijk aandringt op lagere olieprijzen. Dat heeft topman Bob Dudley van het Britse olieconcern BP volgens zakenkrant Financial Times gezegd op een bijeenkomst in het Schotse Edinburgh.

De oliebaas wees erop dat Trump zich naast die oproepen ook inspant om lastige regelgeving te schrappen. Daarbij zouden de hoge olieprijzen boven de 80 dollar per vat ook in de sector zelf een "oncomfortabel” gevoel teweeg gebracht hebben. De prijzen zijn met bijna een derde gedaald van meer dan 86 dollar voor een vat brentolie begin oktober tot minder 60 dollar per vat nu.

Trump spant zich ervoor in dat Saudi-Arabië en andere olieproducten meer olie oppompen, wat de prijzen verder omlaag moet brengen. De president vindt dat goed voor de economie.

BP speelt in op de nieuwe situatie door zich meer te richten op het verlagen van de kosten. Dudley wil voorlopig een zodanige koersvaren dat het Britse concern quitte zou spelen bij een olieprijs van ongeveer 40 dollar per vat.

De Amerikaan Bob Dudley staat sinds zomer 2010 aan het hoofd van BP (British Petroleum).
REUTERS De Amerikaan Bob Dudley staat sinds zomer 2010 aan het hoofd van BP (British Petroleum).4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Trump zijn "shit" opkuizen zal nog lang duren. Hopelijk is hij snel weg.

 • dımıtrı trıpolıs

  wat ıs dat nouw met saudısch zıjn ze de hoofdverdachte omtrent 11 september of ıneens bloodbrothers met amerıcanen wegens olıe verwarrend

 • danielle vandamme

  Trump de man die de doos van Pandora geopend heeft !! Fake news !!! Een nadenkertje.

 • Bernard Loncke

  't Ja Mr. Trump trekt zich niks aan van milieurapporten....make America great again....Hoe meer olie hoe liever en Europa zal het wel oplossen ....lach !