Topman Boeing stapt op wegens problemen met 737 MAX

CEO Dennis Muilenburg van Boeing stapt op.
REUTERS CEO Dennis Muilenburg van Boeing stapt op.
Topman Dennis Muilenburg van Boeing stapt op. Volgens de vliegtuigbouwer is zijn vertrek nodig om het vertrouwen in het bedrijf te herstellen. Dat liep een flinke deuk op door de problemen met de 737 MAX.

Boeing zit in een lastig parket na twee crashes met zijn 737 MAX. Alle vliegtuigen van dat type staan sinds maart aan de grond, tot er duidelijkheid is over eventuele technische mankementen. Vorige week kondigde Boeing aan dat het de productie van de 737 MAX vanaf januari opschort.

Muilenburg, die al decennia bij Boeing werkt en in 2015 aantrad als topman, vertrekt per direct. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door financieel directeur Greg Smith. Op 13 januari krijgt David Calhoun de leiding bij Boeing in handen. Dat is een ervaren bestuurder. Hij werkte eerder onder meer voor industrieconcern General Electric (GE). Calhoun was sinds oktober reeds voorzitter bij Boeing, een positie die aanvankelijk ook in handen was van Muilenburg. Het feit dat de topman een dubbelpositie bekleedde was eerder dit jaar al onhoudbaar geworden. Het voorzitterschap gaat nu weer over naar een andere bestuurder.

Onder het nieuwe leiderschap zal Boeing werken met een “vernieuwd engagement voor volledige transparantie, inclusief effectieve en proactieve communicatie met de FAA (Amerikaanse luchtvaartautoriteit, red), andere regulatoren in de wereld, en klanten”, zegt het bedrijf. 

Fouten gemaakt

De positie van Muilenburg stond al enige tijd onder druk, aangezien Boeing langer op de hoogte zou zijn geweest van het technische mankement. In oktober werd Muilenburg ondervraagd in het Amerikaanse congres. Toen erkende hij ook dat het bedrijf fouten had gemaakt. De kwestie wordt ook door de Amerikaanse justitie onderzocht. Het concern moet van luchtvaartautoriteiten eerst de technische problemen in het toestel verhelpen voordat de 737 MAX weer mag vliegen.

Aandeel veert op

Door de perikelen staat Boeing vandaag in de schijnwerpers op de beurzen in New York. Beleggers zetten het aandeel ruim 3 procent hoger na het bericht dat Dennis Muilenburg opstapt. 

Tientallen vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX staan aan de grond nadat twee dodelijke crashes gebeurden.
REUTERS Tientallen vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX staan aan de grond nadat twee dodelijke crashes gebeurden.12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefaan Baert

  Daarmee is het probleem niet opgelost.

 • Billy Valcke

  Naar goede gewoonte met premie om rustig te overleven.

 • Patrick Verbelen

  Een softwarefout die na een jaar nog niet is opgelost, jaja. Hier is meer aan de hand.

 • Ronald De Smet

  Hij stapt niet op maar is ontslagen als CEO.

 • Jef Van De Plas

  @ Werner R , kleine correctie bij de uw overigens gefundeerde commentaar, de CEO zit wel de vergadering voor die het heeft toegelaten de veiligheidsmaatregelen van het FAA nogal soepeltjes toe te passen, met uiteindelijk deze drama's als gevolg. Zou een absolute No Go moeten geweest zijn, maar de concurentiedruk heeft geleid tot dit debacle. Money, Money, Money.....oorzaak van veel slechte dingen.