Topman Air France-KLM treedt af na aanhoudende personeelsstaking

Jean-Marc Janaillac, CEO van Air France-KLM
AFP Jean-Marc Janaillac, CEO van Air France-KLM
De topman van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, kondigt zijn ontslag aan. Hij had zijn lot als topman van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie verbonden aan de goedkeuring van een voorstel tot loonsverhoging, maar vandaag blijkt dat een meerderheid van het personeel het voorstel van de directie heeft verworpen. De dagelijkse leiding van Air France-KLM komt nu in handen van Franck Terner, die aan het hoofd stond van Air France.

Concreet werd het voorstel door 55,44 procent verworpen. Tachtig procent van het personeel bracht zijn stem uit. De consultatie gebeurde elektronisch, sinds 26 april konden de mensen stemmen. Air France-KLM laat weten dat het voorstel nu ook echt van tafel is.

"Ik neem de gevolgen van die stemming op en dien mijn ontslag in", verklaarde Janaillac enkele minuten nadat de uitslag bekendraakte. 

7 procent loonsverhoging

In het voorstel van de directie was voorzien dat de lonen tussen 2018 en 2022 met 7 procent zouden stijgen, bovenop de baremieke verhogingen. De bonden willen echter 5 procent in één keer. De directie trachtte hen te omzeilen door het personeel rechtstreeks te laten stemmen.

Bij Air France werd sinds februari al dertien dagen gestaakt. De kosten van dat sociaal protest zijn al opgelopen tot meer dan 300 miljoen euro. 

Reactie vakbonden

De Franse pilotenvakbond SNPL liet vanavond weten het besluit van Janaillac te betreuren en noemde hem een "goede topman". De verschillende bij Air France betrokken vakbonden komen nog deze avond bijeen om een gezamenlijk standpunt in te nemen. 

De Nederlandse pilotenbond VNV benadrukte dat het per definitie fout is om als werkgever de bonden te passeren. "Het is te hopen dat er nu een nieuwe topman komt bij Air France-KLM die zich dat wel realiseert."

Nog geen twee jaar aan het roer

De Franse premier Edouard Philippe waarschuwde eerder dat Air France-KLM een turbulente tijd tegemoet zou gaan bij een vertrek van Janaillac. Een bedrijf dat de baas ziet vertrekken in dergelijke omstandigheden lijkt hem niet de beste oplossing. Philippe noemde de stellingname van de topman desondanks een "moedige positie".

De 65-jarige Janaillac stond sinds juli 2016 aan het hoofd van Air France-KLM. Hij legt zijn functie woensdag neer. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • van roy jozef

    het zal hem worst wezen.

  • Victor Munster

    In plaats van af te treden had die CEO beter de boeken neergelegd. Dat zou pas een moedige beslissing geweest zijn!

  • Dick van Aggelen

    KLM: stap uit die zgn. samenwerking. Air France is een stuk beton op de schouders van KLM.