Topman Air France-KLM krijgt bonus van 768.000 euro ondanks tegenkanting van Nederlandse staat

Ben Smith (r).
ANP Ben Smith (r).
De Nederlandse staat heeft op de aandeelhoudersvergadering van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM tegen een voorstel gestemd om topman Ben Smith een langetermijnbonus toe te kennen. Het voorstel werd toch aangenomen, met een ruime meerderheid van 84 procent van de stemmen. Het levert Smith voor zijn prestaties in 2019 alvast 768.000 euro op.

"Zoals we steeds gezegd hebben: we zitten in een crisis en er is veel belastinggeld nodig om bedrijven en werknemers door deze crisis te loodsen", zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra in een toelichting op zijn tegenstem. "Dit is daarom niet de tijd voor bonussen voor bestuurders van bedrijven die we moeten steunen."

14 procent

Nederland heeft sinds februari vorig jaar een belang van 14 procent in Air France-KLM. Dat is net zoveel als de Franse overheid, die het bonusvoorstel wel steunde. De Fransen hebben meer stemrecht omdat ze al langer dan twee jaar aandeelhouder zijn.

Het kabinet kondigde onlangs een steunpakket aan voor KLM van tussen de 2 en 4 miljard euro. Een van de voorwaarden daarvoor is dat de Nederlandse poot van de luchtvaartgroep even geen bonussen uitkeert.

Het betwiste voorstel ging over zowel het vaste salaris, de jaarbonus als de langetermijnbonus voor Smith. De topman van Air France-KLM liet in april al weten af te zien van zijn variabele beloning voor het boekjaar 2020, na heftige reacties vanuit de Nederlandse politiek. Eerder zei Smith al 25 procent van zijn jaarsalaris in te leveren vanwege de crisis. 

Meerdere doelen

De langetermijnbonus blijft nu wel overeind. Die voorziet in de periode van 2019 tot en met 2022 in een jaarlijkse beloning die kan oplopen tot 2 miljoen euro per jaar. Een deel daarvan wordt in aandelen uitbetaald. 

Smith kan de bonus pas in 2022 ontvangen. Om die geleidelijk op te bouwen, moet hij meerdere doelen op het vlak van financiën en duurzaamheid verwezenlijken. Vorig jaar waren de prestaties volgens Air France-KLM van die aard dat Smith voor 2019 de volledige langetermijnbeloning - 768.000 euro - kreeg toegewezen.

Lees ook: Zo groot wordt bloedbad bij airlines: dit weten we over aantal ontslagen, geschrapte bestemmingen en nieuwste coronamaatregelen (+)
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ghijs Elvan

  De aandeelhouders hebben groot gelijk dat ze dit toestaan. Dit gaat over een deel van zijn loon voor zijn prestaties in 2019. Niemand van ons gaat een deel van wat vorig jaar verdiend werd nu terugbetalen. En wat dit jaar betreft, heeft hij al besloten om zijn loon met 25% te verminderen en af te zien van zijn bonus.

 • Chris Dupont

  Het populisme ten top. Als ik mij goed herinner, hebben ze maanden een manager moeten zoeken, niemand wou het nog doen daar.

 • Patrick Kelchtermans

  Jaja, dat zijn ze he, de mannen die we moeten ontzien, de eerlijke ondernemers die elke cent met hard werken en uitzonderlijke prestaties hebben verdiend. De visionaire halfgoden wiens werkdag 34 uren telt en zonder wie wij allemaal schors zouden moeten eten en in kartonnen dozen slapen.

 • Roger Deprez

  Nederland en KLM hebben bijna niets meer te vertellen, maar de bonussen blijven toren hoog, maar door de corona wel om steun vragen.

 • Rudi De Lobelle

  Maar geannuleerde tickets willen ze niet cash terug betalen... Wij moeten hen financieren en het misschien binnen 18 maanden terug ontvangen... Kost me 2115 euro