Topbankier Deutsche Bank: "Bankiers worden nog altijd overbetaald"

John Cryan, co-CEO van Deutsche Bank.
GETTY John Cryan, co-CEO van Deutsche Bank.
"Bankiers verdienen nog altijd te veel om simpelweg op het werk op te dagen en andermans geld te verhandelen". Dat  stelt John Cryan, adjunct-CEO van Deutsche Bank.

Cryan blijkt niet te beroerd om ook in eigen boezem, of liever loonzak te kijken wanneer hij kritiek uit op de verdiensten die neigen naar wat selfmade tyconen verdienen.  Zeven jaar na de financiële crisis worden traders nog altijd te snel beloond voor winsten die snel kunnen verdampen, oordeelt de topbankier.

"Heel wat mensen in de banksector geloven nog altijd dat ze ondernemerslonen moeten krijgen om op het werk op te dagen. Ze willen een regulier salaris, een pensioen en wellicht ook een gezondheidsplan om met andermans geld te spelen", zo stelde Cryan gisteren tijdens een conferentie in Frankfurt.

Cryan, die in juli adjunct-CEO van DB werd, waarschuwde vorige week dat de bonussen van bankiers de kost moeten reflecteren van de boetes die DB opgelegd kreeg voor wangedrag uit het verleden. Hij stelde ook vast dat bankiers nog altijd azen op hoge bonussen aan het eind van het jaar. Voornamelijk traders worden nog altijd betaald voor kortetermijnwinsten.

"We moeten kijken naar wat mensen op langere termijn dan één jaar bijdragen", stelt Cryan. "Als je te snel beloont, beland je in de belachelijke positie waar je de baby een snoep hebt gegeven en je die moeilijk weer kunt afnemen".

Deutsche Bank is niet van plan dit jaar of volgend jaar een dividend uit te keren en plant de komende jaren het schrappen van 8000 banen.