Top Deutsche Bank weg na schandalen

Jürgen Fitschen en Anshu Jain
Deutsche Bank Jürgen Fitschen en Anshu Jain
De bestuursvoorzitters van de in opspraak geraakte Deutsche Bank stappen op. Zondag werd hun aftreden door de raad van commissarissen van de bank bekendgemaakt. Het geldt als een enorme schok voor het Duitse financiële establishment, vooral omdat tot nieuwe topman bij dit oer-Duitse instituut een Brit is benoemd.

Topmannen Jürgen Fitschen (66) en Anshu Jain (52) nemen op deze wijze eindelijk hun verantwoordelijkheid voor de reeks van schandalen die Deutsche Bank al 9 miljard euro aan boetes heeft gekost.

Jain, die verantwoordelijk was voor de zakenbankdivisie waar de meeste schandalen zich afspeelden, zal eind deze maand opstappen. Fitschen vertrekt na de algemene aandeelhoudersvergadering in mei volgend jaar. Hij is in opspraak geraakt door ongelukkige saneringen van het binnenlandse bankbedrijf. Ook ligt hij onder vuur voor een mogelijke meineed om een collega te dekken die op zijn beurt niet de waarheid zou hebben gezegd rond het faillissement van media-imperium van Leo Kirch.

De functie van bestuursvoorzitter wordt overgenomen door John Cryan. Cryan is al lid van de raad van commissarissen van Deutsche Bank en heeft naam gemaakt door schoon schip te maken bij de Zwitserse bank UBS, nadat die in een reeks van schandalen was beland. Fitschen en Jain hebben toegezegd hem te helpen de machtstransitie in goede banen te leiden.

Machtigste finaciële instelling

Deutsche Bank gold ooit als de machtigste financiële instelling van Europa en een van de machtigste van de wereld. De bank was niet alleen de spin in het web van de Duitse industrie vanwege de vele commissariaten die de bank had bij bijna alle grote Duitse ondernemingen, maar ook een van de weinige Europese zakenbanken die kon concurreren met de grote Amerikanen als Goldman Sachs en JP Morgan. Sinds de crisis is de naam van Deutsche Bank al vele malen door het slijk gegaan. Daarnaast is de bank ver weggezakt op de ranglijst van vooraanstaande banken.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van vorige maand zeiden Fitschen en Jain niet aan aftreden te denken. Tijdens deze vergadering overleefden de beide voorzitters maar nauwelijks een motie van wantrouwen.

Vrijdag werd nog naar buiten gebracht dat Deutsche Bank bezig is met een intern onderzoek naar een mogelijke grote witwaszaak in Rusland.
Volgens bronnen zouden Russische klanten van de bank over een periode van meer dan vier jaar betrokken zijn geweest bij witwastransacties ter waarde van omgerekend 5,4 miljard euro. Deutsche Bank heeft een klein aantal werknemers in Rusland op non-actief gesteld in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek.