Toonaangevend econoom: "We hebben half jaar om wereld te redden"

Professor economie Jeffrey Sachs, topadviseur van VN-baas Ban-Ki Moon, pleit onder meer voor straftaksen op ongezonde voeding.
Reuters Professor economie Jeffrey Sachs, topadviseur van VN-baas Ban-Ki Moon, pleit onder meer voor straftaksen op ongezonde voeding.
Beslissingen die regeringen de komende zes maanden op drie topmeetings moeten nemen, zullen van levensbelang zijn voor de toekomst van onze planeet. Dat meent Jeffrey Sachs, één van 's werelds meest gerespecteerde economen en raadgever van de Verenigde Naties.

Sachs is tevens directeur van Earth Institute en wordt algemeen beschouwd als topexpert inzake internationale ontwikkeling. Drie topmeetings in juli, september en november vormen volgens hem "de beste kans voor onze generatie om orde op zaken te stellen".

Globaal actieplan tegen armoede
De econoom heeft het over de top 'Financing for Development' in Addis Abeba, het opstellen van nieuwe doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in New York en de conferentie over klimaatverandering in Parijs. Die zullen volgens hem van cruciaal belang zijn voor het opstellen van een globaal actieplan om de armoede een halt toe te roepen en het milieu te beschermen.

"We hebben het al jaren over die drie topmeetings, maar nu komen ze echt dichtbij. Een grotere kans om zaken op orde te stellen zal onze generatie niet meer krijgen. Dergelijke diplomatische opportuniteiten doen zich maar om de tien jaar voor, en nu komen ze samen in een periode van een halfjaar. We zijn verplicht dit te doen slagen", stelt Sachs tegenover The Independent.

Dergelijke diplomatische opportuniteiten doen zich maar om de tien jaar voor, en nu komen ze samen in een periode van een halfjaar. We zijn verplicht dit te doen slagen

Professor Sachs

Voeding, gezondheid en duurzaamheid
De economist woont momenteel in Stockholm het EAT Food Forum bij over voeding, gezondheid en duurzaamheid. "De nieuwe doelstellingen gaan niet enkel over arme plekken, maar over de hele wereld. We moeten voor iedereen een betere levenswijze vinden".

Extreme armoede tegen 2030 uitroeien
Professor Sachs is adviseur van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon wanneer het gaat over de millenniumdoelstellingen. Dat is een reeks maatregelen tegen armoede die in het jaar 2000 werd opgesteld en moesten bereikt worden tegen dit jaar. Die worden vervangen door de zogenaamde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, die erop gericht zijn extreme armoede tegen 2030 uit te roeien.

Gezond en duurzaam dieet
Als voorbeeld van zo'n doelstelling gaf hij aan dat regeringen in ontwikkelde landen hun burgers moeten aanmoedigen om een gezond en duurzaam dieet aan te houden.

"Het is niet mijn taak om dieetadvies te geven, maar ik geef regeringen wel de raad ernstige dieetrichtlijnen uit te vaardigen teneinde een duurzame ontwikkeling te bereiken. Dat is een enorm werk, want regeringen hebben die richtlijnen nu nog niet. Of ze publiceren ze niet, of ze zijn niet accuraat".

Straftaksen op ongezonde voeding
Zo stelt Sachs de invoering van straftaksen op ongezonde voeding voor. "In sommige gevallen moet je verder gaan dan raadgevingen. Je zal nieuwe regels moeten invoeren. Zoals we met sigaretten hebben gedaan: een zware belasting op gevaarlijke voedingsproducten".

Je zal nieuwe regels moeten invoeren. Zoals we met sigaretten hebben gedaan: een zware belasting op gevaarlijke voedingsproducten

Professor Sachs