Tommelein geeft startschot voor fast-E net van snellaadpalen voor elektrische wagens

BELGA
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft aan het Total-tankstation in Ruisbroek het officiële startschot gegeven voor het project fast-E van laadpuntexploitant Allego. Het gaat om een privé-initiatief voor de plaatsing van 307 snelladers voor elektrische voertuigen in België, Duitsland, Tsjechië en Slovakije. In België worden nog voor het einde van dit jaar 37 laders geplaatst bij Total-tankstations, waarvan 26 langs autosnelwegen.

Volgens Tommelein willen steeds meer Vlamingen elektrisch rijden. "Maar enkel met meer laadstations kunnen we het elektrisch rijden verder stimuleren", klinkt het. Zoals ook Tommeleins voorgangster Annemie Turtelboom al aankondigde, moet Vlaanderen tegen 2020 5.000 extra publieke laadpunten tellen voor elektrische wagens. "We moeten de hinderpalen wegnemen en de laadpalen in de plaats stellen", aldus Tommelein.

De drie grote obstakels voor consumenten om te kiezen voor een elektrische wagen zijn volgens Tommelein de aankoopprijs, de actieradius en de laadtijd. Het streefdoel van de Vlaamse regering is 60.000 elektrische wagens tegen 2020. De Vlaams minister noemt zichzelf "een groene liberaal". "Ik ben ervan overtuigd dat we alles op alles moeten zetten voor een duurzame toekomst. De cijfers voor fijn stof in Vlaanderen zijn alarmerend hoog. Onze regio is koploper in Europa."

Total en Allego werken samen voor het ter beschikking stellen van laadpunten in België. "België is nog ver weg van een probleemloze rit met een elektrische wagen van oost naar west", zegt Ulf Schulte, COO bij Allego. "Fast-E biedt niet alleen een oplossing binnen België, maar staat ook voor een vlekkeloze verbinding naar de andere landen."

Het fast-E project wordt door de Europese Unie financieel ondersteund voor de helft van het totale investeringsvolume van rond de 18 miljoen euro. "Fast-E zal als pilot eerst voor het basisnetwerk van snelladers zorgen, om zo een antwoord te bieden op de groeiende markt van elektrische voertuigen", zegt Désirée Oen, adjunct-kabinetschef van de Europees commissaris voor Transport.

De elektrische laadpunten beschikken over de drie gangbare stekkers, waarmee elektrische voertuigen binnen de dertig minuten tot 80% gevuld kunnen worden. Betalen gebeurt via een smartphone-app of een laadpas.