Toeleverancier Volvo Car Gent schort actie op

BELGA
De werknemers bij toeleverancier SAS Automotive, die de voorbije nacht  spontaan het werk hadden neergelegd na een racisme-incident, hebben hun acties kort na de middag opgeschort. Daardoor kon de namiddagshift bij Volvo Car Gent rond 15.00 uur terug opstarten.

"De werkonderbreking werd opgeschort omdat de mensen beseffen dat de impact zeer groot is voor Volvo, maar ook voor de tientallen andere toeleveranciers", zegt vakbondssecretaris Marc Staelens (ABVV). De opschorting betekent evenwel niet dat het probleem van de baan is, want vakbonden en directie waren omstreeks 17.30 uur nog steeds aan het onderhandelen.

"Het is de bedoeling om de problematiek rond racisme ernstig aan te pakken", verduidelijkt Staelens. "Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren een heel divers publiek gekregen en sommigen hebben veel te lang gewacht om een ernstig diversiteitsbeleid te voeren."

Bij Volvo Car Gent, waar de productie in de eindassemblage vanochtend sinds 1.00 uur geleidelijk stilviel, wordt er sinds 15.00 uur gewerkt. Hoe groot het productieverlies is, kan het bedrijf pas maandag meedelen.