Toch soepele tijdelijke werkloosheid tot einde van het jaar

Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V)
BELGA Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V)
Veel bedrijven kunnen toch tot het einde van het jaar op een soepele manier een beroep doen op tijdelijke werkloosheid. Dat schrijft De Tijd. Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) draait een verstrenging van de regeling gedeeltelijk terug, verklaarde ze dinsdag in de Kamer.

Om de bedrijven tijdens de coronacrisis overeind te houden maakte de federale regering het mogelijk werknemers bijna zonder enige voorwaarde thuis te laten met een uitkering. Vanaf 1 september zou een einde komen aan die soepele regeling.

Volgens een eerdere beslissing moesten bedrijven, behalve in de horeca en de reis- en evenementensector, vanaf dan aan bepaalde voorwaarden voldoen om werknemers op tijdelijke werkloosheid te zetten. Bovendien moesten ze een deel van de factuur zelf betalen.

Muylle geeft een reeks bedrijven nu de kans om van het soepele coronastelsel gebruik te blijven maken. Naast de horeca, de reis- en de evenementensector gaat het om bedrijven die tussen 1 april en 30 juni voor gemiddeld 20 procent van het normale aantal gewerkte dagen tijdelijke werkloosheid hebben ingeroepen. Dat is het geval voor een meerderheid van de bedrijven die het coronaregime hebben gebruikt.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen reageert tevreden. "Dit is ontzettend belangrijk voor onze bedrijven", zegt directeur-generaal Monica De Jonghe.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ramon Simon

  Tijdelijk of permanent? Dit is nog beter dan nulurencontracten.

 • lars vandenberge

  Er zijn geen voorwaarden nodig om mensen op tw te zetten. Maw ook zonder omzetverlies kunnen bedrijven profiteren om de loonkost te verminderen. Mij niet gelaten.

 • Marc Vinck

  Waarom niet, er is toch geld genoeg .

 • Marc Hofmans

  Ongetwijfeld zijn er bedrijven welke dergelijke steunmaatregelen echt kunnen gebruiken om deze moeilijke, hopelijk, tijdelijke periode door te spartelen. Het zou lovenswaardig zijn dat uitsluitend bedrijven welke een volwaardige activiteit in België uitvoeren met bijbehorend zakencijfer of economische activiteit hiervan gebruik kunnen maken en waarbij een significante omzetdaling met dito marge kan aangetoond worden. Zijn onze politiekers bewust dat de achterpoortjes legio zijn.

 • Karel Belmans

  Wat kan je doen om je domheid te verbergen...blijven geld gratis weggeven! Zo blijf je populair!